Dags för nya ryska pengar?

Av: 

Robert Collin

SLÄPPER INTE TAGET Den ryske finansmannen Vladimir Antonov vill inte ge upp Saab. Frågan är nu om han kommer rädda de Saab-anställdas löner igen?

Foto: Foto: KARIN OLANDER

Bilar

I juni fick Vladimir Antonov ­lätta på sin privata plånbok för att ge de 1 600 tjänstemännen på Saab sin lön.

I dag lär ryssen få göra det igen – det är ”pay-day” i Troll­hättan, men Saabs kassa är tom.

40 miljoner kronor måste fram, erfar Aftonbladet.

Saab-chefen Victor ­Muller ­ägnar all sin tid åt att få fram nya pengar från nya finans­iärer. Lån, förskott på ­ännu ej byggda ­bilar ­eller nya fastighets­affärer, vad som helst.

Och trots att många svenskar gett upp ­hoppet om Saab för länge ­sedan finns det pengar ute i ­världen som fort­farande tror att ­bilen har en framtid.

Ryske finansmannen Vladimir ­Antonov, som in­officiellt ­redan är ­huvudägare

i Saab, ­(officiellt släpps han ju inte in), såg via ­fonden Gemini till att lönerna ­kunde betalas ut för en ­månad ­sedan. Om Victor Muller inte får fram några andra pengar under veckan lär Gemini rycka ut igen.

Många frågar varför ­Antonov ­inte släpper taget. Vad är han egentligen ute efter? Att ta ­kontrollen över Saab för att ­sedan slakta företaget och ­försvinna med pengarna?

Knappast. Han har redan plöjt ner mellan en och två miljarder ­kronor i Saab. Släpper han ­taget nu är de pengarna ­för­lorade. Stannar han kvar och ser till att Saab håller näsan över ­vattenytan tills de ­stora affärerna med ­kinesiska Pang Da och Youngman är klara tror han att Saab har en säker framtid.

Saab har ju två helt nya ­modeller, 9-5 och 9-4X som bara väntar på lansering i Kina och i Ryssland. ­

Modeller som äntligen kan göra Saab vinst­givande.

Handlar det om att tvätta ­ryska maffiapengar, som Maud Olofsson och den svenska ­regeringen antyder? Inte heller sannolikt.

Antonovs företags­imperium finns runt om i Europa och Amerika, även om tyngd­punkten är i Ryssland, Ukraina och Baltikum – och det finns  massor av ställen där det är lättare att tvätta pengar än i Sverige.

Nej, det började med ett ­genuint ­intresse för Saab, och Antonov gick in med pengar. Regeringens negativa attityd till Saab och Antonov, och ­–uropeiska investerings­bankens definitiva nej till ­ryssen, borde ha knäckt både Saab och Antonov för länge ­sedan.

Men Saab reser sig på nio och en halv den här gången också. Min gissning är att lönen betalas ut senast om en vecka. Och sen kan dragkampen mellan Saab och regeringen fortsätta.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk din månadskostnad och samla dina lån med Lendo - ansök enkelt här.

Lendo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar

Robert Collin

MER OM MIN BIL

Saabs framtid ligger i Vladimir Antonovs händer

Olofsson hade inga bevis mot Antonov

Fransk-rysk revolution