Så många fastnade i polisens jätterazzia

1 av 4
MOTOR

Polisens jätterazzia för två veckor sedan gav många böteslappar.

2 221 svenskar fastnade i kontrollerna då de inte använt bilbälte – varav 51 barn.

– Det är en skrämmande siffra eftersom det kan vara den avgörande skillnaden mellan liv och död vid en olycka, säger polisen Mats Östman.

Vecka 11 var nationell trafikvecka och polisen kraftsamlade för att kontrollera bältesanvändning. Tusentals stoppades – och 2 221 personer lagfördes med minst 1 500 kronor i böter vardera.

Mest syndande förarna själva, men bland de bötfällda fanns 422 passagerare och hela 51 minderåriga, som föraren har ansvaret för.

– Det är alltid föraren som är ansvarig för att de under 15 år använder bälte. Man måste verkligen se till att barnen är ordentligt fastspända, det kan vara den avgörande skillnaden mellan liv och död vid en olycka, säger polisen Mats Östman, tillförordnad chef på trafiksektion Mitt.

19 stycken cyklister, motorcyklister eller mopedister körde utan hjälm och stoppades också i kontrollerna.

”Kan skadas av krockkudden”

Den nationella trafikveckan med bältesfokus var en del av ett stort europeiskt projekt för att öka trafiksäkerheten, enligt polisen som betonar att det är viktigt att använda bilbälte även i moderna bilar.

– Bilens säkerhetssystem bygger på att man sitter stilla. En airbag ersätter inte bältet – är man inte bältad kan man tvärtom bli skadad när airbagen utlöses, säger Mats.

Stoppade rattfyllerister

Flest bälteslösa stoppades i polisregion Stockholm och det lägsta antalet var i region Syd med 647 respektive 158 bötfällda, enligt polisens statistik. Men trafikveckan innebar inte bara bälteskontroll. Även rattfyllerister och förare utan körkort stoppades, menar polisen.

– När vi arbetar med trafiksäkerhet hittar vi ofta annan brottslighet bland till exempel livsstilskriminella, säger Mats Östman.

■ ■ Använder du bilbälte? Rösta nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik

Bilar