Klassikern tillbaka – med helt ny teknik

Snart byggs 1960-talets mest älskade bil igen.

Superklassikern kommer tillbaka med helt ny teknik under skalet.

Här är nygamla Ford Mustang – generation ett!

Första generationens Ford Mustang är en ikonförklarad vagn som satt ett gigantiskt avtryck i historien. Den gjorde succé på 60-talet och sålde i hundratusentals exemplar varje år – och nu syns den klubbas för miljonbelopp på auktioner världen över. Men nu kommer den tillbaka – som en helt modern bil.

Det är amerikanska företaget Revology cars som valt att återuppliva ikonen, men i stället för att renovera äldre vagnar bygger man helt nytt. Och plötsligt har man sin klassiker, men utan en klassikers alla nackdelar.

Helt uppdaterad

Karossen, som erbjuds både som cabriolet och fastback, är en identisk kopia som 60-talets originalbil, men under skalet är allt uppdaterat till modern standard. Motor precis som hjulupphängning är helt nytt.

För kraften står en 5,0-liters direktinsprutad V8:a med 269 hästkrafter som passerar antingen via en femväxlad manuell eller en automatlåda till bakhjulen.

Fram sitter en moderna stötdämpare och bak en multilänkaxel – och till skillnad från 60-talsoriginalet sitter här skivbromsar runt om.

Elhissar, servostyrning och nyckellöst låssystem? Jodå, det finns också, precis som blåtandsanslutning för mobiltelefonen.

Prislapp: Drygt en miljon

Den hittills dyraste original-Mustangen som sålts på auktion är en 1967:as Shelby GT Super Snake för 1,3 miljoner dollar och den välkända Eleanore-bilen från filmen Gone in 60 seconds klubbades för 1,1 miljoner dollar. Riktigt så dyr är inte nybyggda Revology-Mustangen vars prislapp börjar på 119 900 dollar. Motsvarande drygt en miljon kronor.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN