Saab-chefen åkte unik 9-3 – till sista vilan

Foto: Foto: Lotte Fernvall

avErik Gustafsson

MOTOR

För 25 år sedan var det han som ägde Saab Automobile – ett bilmärke som han brann för.

I onsdags var det dags för Peter ”Pirre" Wallenbergs sista resa.

I en Saab, så klart.

Familjen tillhör gräddan av Sveriges näringsliv och har styrt många av landets främsta företag. Vi pratar om familjen Wallenberg i allmänhet och Peter i synnerhet, som begravdes i onsdags. Men förutom en företagsledare var han också en sann bilentusiast – och märket som gällde var svenska Saab.

Efter att ha åkt Saab hela sitt liv – inte minst till högtidliga sammankomster – var det en sista resa som i tisdags skulle genomföras. Den till och från Peters egen begravning. Fordonet? En Saab, så klart.

Svenska dagbladets Jonas Fröberg ger i sin blogg Fröbergs Bilar en fantastisk Saab-historia och skriver att den specialbyggda Saab 9-3:an är den enda begravnings-Saaben i landet. Och för onsdagens uppdrag körde den hela vägen från Vänersborg till Stockholm.

– Jag lovade att han skulle få åka Saab hela vägen. Fram och tillbaka till kyrkan, säger bilens ägare Peter Blixt till Svenska dagbladet.

Att Saab-entusiaster har ett extra stort hjärta till märket torde ingen ha missat vid det här laget, men det är nog ingen som riktigt kan beskriva känslan. Inte ens de amerikanska Saab-handlarna som förvånat ser sina kunder betala lika mycket för en begagnad Saab – som för en ny Volvo verkar förstå.

ARTIKELN HANDLAR OM

Saab

Bilar