Stjärnsäljare i Hollywood

MOTOR

Han säljer bilar till kändiseliten i USA

1 av 5 | Foto: När kändisarna uppdaterar garaget är BMW-butiken hos Christopher Bjelkstam i Santa Monica första valet. Christopher Bjelkstam Ålder: 32. Född: Stockholm. Familj: Fästmön Tiffany Bartolacci. Bor: I Santa Monica i Kalifornien. Utbildning: Examen i internationell ekonomi. Yrke: Chef för BMW i Santa Monica. Tjänar: Mer än 100 000 kronor i månaden Kör: BMW M5.

LOS ANGELES

Svensken Christopher Bjelkstam försörjer sig på att sälja BMW-bilar till Hollywoods kändiselit. De är som vilka kunder som helst – fast ändå inte.

Magnus Sundholm/text och foto AP/foto

Christian Slater testkör i 250, Janet Jackson pratar genom ombud och Guns ’N Roses sångare Axl Rose passerar anonymt.

Där har ni en helt vanlig dag i svenske Christopher Bjelkstams liv.

Han säljer BMW till Hollywoods kändisar.

– Det finns gott om pengar här. Vi har kunder som betalar 200 000–300?000 kronor i överpriser för att försäkra sig om att få vara först med nya M-modellerna, berättar han när han tar emot Aftonbladet Bil på Santa Monica BMW.

Tjatade till sig jobbet

32-åringen från Stockholm har gjort kometkarriär inom företaget.

– Jag gick in till deras manager och sa att jag ville börja som säljare.

Bjelkstam hade då tagit ekonomiexamen vid Pepperdine University i Kalifornien. BMW:s chef tvivlade. Han tyckte att svensken saknade praktisk erfarenhet.

– Jag sa ”Jag har alltid älskat BMW. Jag lovar att jag kan mer om bilarna än dina säljare.”

Bjelkstam testades och bommade inte en enda fråga.

Det var tre år sedan. Nu basar han över återförsäljarens samtliga 150 anställda och omsätter en miljard kronor om året.

Jobbar 60 timmar i veckan

– Jag och en annan kille delar på chefsansvaret. Jag jobbar sex dagar i veckan, tio timmar om dagen, säger Christopher Bjelkstam.

Ute råder total Hollywoodkliché. Solen strålar från en molnfri himmel och cabrioleterna rullar förbi med nedfällda tak. Bjelkstam vill inte förstöra bilden. När han ska fotograferas baxar han med van hand ut en skinande svart 650Cic på trottoaren utanför huvudentrén.

Här går den loss på drygt 100 000 dollar, motsvarande 685 000 kronor.

– I snitt säljer vi runt 150 nya bilar i månaden, plus 50 begagnade. Vi hör inte till de största återförsäljarna i USA, men till tunga Hollywoodnamn säljer vi troligtvis fler bilar än någon annan.

Frågar aldrig själva om priset

– Jag har sålt bilar till en rad kändisar. Jag får inte avslöja vilka men det är många som skulle vilja ha min telefonbok.

Bjelkstam uppger att en sak skiljer stjärnorna från andra kunder.

– De förhandlar aldrig om priset. De kommer in och provkör. Sen sköter deras agenter eller managers prisförhandlingarna.

En av de bisarrare spekulanterna var Janet Jackson. Hon kom in på en visning av BMW:s 7-serie. Bjelkstam försökte tilltala henne.

– Hennes hjälpredor svarade. Och så där höll det på. Hon sa till dem vad de skulle säga till mig.

Kända BMW-ägare

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar