Geely backar om Volvo

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Kinesiska Geely, som tidigare uppges ha uttryckt att de vill äga Volvo Personvagnar till 100 procent, tar tillbaka sitt utspel om ett bud på Volvo.

Ägaren Ford informerade under tisdagen Volvo PV:s ledning om att Geely tagit tillbaka att de förbereder ett bud på Volvo, skriver Dagens Industri.

– De förklarade under helgen att de aldrig har gjort ett sådant uttalande, säger Volvos vd Stephen Odell till tidningen.

Turerna kring utspelet har i efterhand visat sig vara udda. Bland annat uttalade sig vd:n Gui Sheng Yue för hela Geely Group – men han är enligt DI bara vd för Geely Automobil som är dotterbolaget. Dessutom uppges han aldrig ha varit med i processen och inte heller besökt vare sig Sverige eller Volvo.

Inga kommentarer

Volvo Personvagnars vd Stephen Odell vill inte kommentera uppgifterna om att kinesiska Geely tar tillbaka sitt utspel om ett bud på Volvo.

– Jag har fått se att det i kinesisk press har skrivits att Geely har dragit tillbaka sitt intresse för Volvo. Men jag har ingen annan information. Ford har inte lämnat något besked till mig, säger Odell till TT på onsdagsmorgonen.

Strax efteråt gick han in i ett konferensrum med en grupp asiatiska journalister. När Volvos pressfolk såg det stora intresset för gruppen skyndade de sig att berätta att det rörde sig om japaner – inte kineser. Då sänkes kamerorna igen.

Diskuterar inte rykten

Odell håller fast vid sin linje att inte prata om vilka parter som är eller inte är intresserade av Volvo.

Steven Armstrong, operativ chef på Volvo PV och andreman på bolaget, har samma inställning. Volvo Personvagnar ger inga kommentarer om eventuella spekulanter.

Ansträngda skratt

– Det är inte vi som säljer. Vi ger oss inte in i diskussioner om alla rykten som florerar, säger han.

Folk från Volvo på bilsalongen i Frankfurt skrattar lite ansträngt när kinesiska spekulanter kommer på tal. Alla turer känns onekligen som en såpa. Ledningen pratar inte alls om de olika intressenterna, om det nu finns några med tanke på att försäljningen har dragit ut så länge på tiden. Ford har försökt sälja Volvo sedan slutet av förra året.

”Många utspel”

Andra på Volvo ventilerar sina åsikter: "Vi får vänja oss vid att det är många olika utspel. Vad vet vi om Geelys agenda på hemmaplan? Kan ju vara ren förhandling".

I förra veckans utspel hävdade Geely att bolaget ville köpa hela Volvo. Nu är frågan om det var rätt person som gick ut med de uppgifterna. Enligt kinesisk press dementerar nu Geely. Li Shufu, styrelseordförande och huvudägare i Geely Holdings, säger att det bara är rykten att bolaget vill expandera genom köp utomlands enligt Shanghai Securities News. Wang Ziliang, Geelys vice vd, framhåller att uppgifterna om att Geely vill köpa Volvo är felaktiga.

Aktiekursen rasar

På onsdagen ökade förvirringen när Reuters skrev att handeln med Geelys aktie stoppats på börsen i Hong Kong för att bolaget ska ta in mer pengar. Det handlar om någon typ av nyemission som skulle kunna vara ett sätt att finansiera ett bud på Volvo. Geelys talesperson säger att det bara handlar om en stor transaktion utan att ge mer detaljer.

Geelys aktiekurs har rasat med mer än 18 procent sedan den var uppe i rekordnivå förra veckan.

”Inre bråttom sälja Volvo”

Martin Sköld, bilanalytiker och ekonomie doktor på Handelshögskolan i Stockholm, vill inte spekulera om turerna med Geely, om det är en ren anka eller om det rör sig om ett förhandlingsspel.

– Jag känner mig väldigt osäker på om det finns någon substans bakom det här, säger han till TT.

Däremot tror han inte att Ford har lika bråttom att sälja Volvo i dag som när krisen slog till i USA.

Prislappen avgör

– Jag tror att Volvo är viktigare för Ford än vad Ford är för Volvo. Med tanke på att Ford sålt Jaguar så kan det faktiskt vara så att man vill ha ett premiumvarumärke som Volvo. Jag tror helt enkelt inte att frågan är så brännhet som den har varit, säger han till TT.

– Men allting beror förstås vad det står på prislappen. Men Ford är i dag inte så illa ute att man till varje pris måste sälja Volvo.

– Jag vet att Geely är intresserade så huvudfrågan är inte om en vice vd i något dotterbolag har uttalat sig eller inte. Mot den bakgrunden ser jag det klart som ett förhandlingsutspel. Som en potentiell köpare är det kanske klädsamt om de avvaktar lite och ger bilden av att de inte är särskilt intresserade, säger fordonsanalytikern Matts Carlsson till TT.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN