Varför skriker mina bromsar?

avBosse Bildoktorn

Publicerad:
Uppdaterad:

Jag har en fantastisk  Peugeot 206 CC men har ett problem som förstör skönhetsåkning. Bromsarna skriker så huvudvärken kommer och förstör allt. Jag bytte det mesta när det kommer till bromsväg för några år sedan. Hjälpte dock bara någon månad.

Nu när jag lämnade in bilen på service så ”smörjde” de bromsarna och gnisslet slutade i allafall i en vecka. Finns det något jag kan göra? Permanent eller temporärt? Tacksam för all hjälp. Jag vill njuta när jag åter bil, inte skämmas.

Martin

SVAR: Bromsklossarna kommer i vibration när man bromsar. Då gnids klossarnas metallytor mot bromsokets och bromskolvarnas metallytor så att det uppstår ett skrikande oljud. Detta oljud kan tystas genom att gummibelagda ”anti-skrik-plattor” placeras mellan kolvarna och klossarna, samt att kopparpasta anbringas på övriga metall-mot-metall-ytor.

Om bromsarna fortfarande skriker efter den behandlingen, så återstår bara att borra cirka fem hål i varje bromskloss friktionsyta. Hålen ska ha en millimeters diameter och vara jämt spridda över klossen. I varje hål sticker du in ett stift från en blyertspenna. Detta försämrar inte friktionen, men smörjer friktionsytorna så mycket att klossen slutar att vibrera – och då blir det tyst.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar