Topplistan: Se bilarna som är dyrast att serva

Hur ser den genomsnittliga servicekostnaden ut under de sex första åren?
Sajten Lasingoo har tagit fram statistik för de tio mest sålda bilmodellerna i Sverige under 2015.
Volvo har de fyra dyraste modellerna – och tre av dem kostar mer än dubbelt så mycket som ”vinnaren” från Kia.

Har du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla härSugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Lasingoo är ett branschinitiativ med omkring 2 000 anslutna bilverkstäder. Deras data kring servicekostnader bygger på biltillverkarnas rekommenderade servicescheman och tidsuppskattningar, samt genomsnittspriser på reservdelar och verkstädernas arbetskostnad.

Undersökningen visar att den dyraste bilmodellen i genomsnitt kommer att kosta mer än dubbelt så mycket i service jämfört med den billigaste under de kommande åren. Faktum är att tre av de fyra Volvomodeller som toppade listan kostade dubbelt så mycket som undersökningens billigaste modell – Kia Ceed. Se hela listan nedan.

Tänker inte på skillnaderna

Lasingoo konstaterar att det finns många faktorer bakom de stora kostnadsskillnaderna. 
– Det kan till exempel handla om pris och mängd olja som går åt vid ett oljebyte, hur lång tid det tar att utföra ett visst arbete, eller hur ofta vissa servicearbeten ska utföras. Det är skillnader som man nog inte alltid tar in i beräkningen vid bilköpet, säger Malin Landberg, vd på Lasingoo.
Kostnaderna är framtagna med antagandet att bilen följer genomsnittet för årlig körning om 1 500 mil och följer tillverkarens rekommenderade serviceintervaller. Priserna som redovisas är genomsnittspriser för anslutna verkstäder inom en 10 mils radie från Stockholm.

– Servicekostnaderna beror självklart på hur mycket bilen brukas. Kör man mycket behöver bilen servas oftare. Kör man mindre, mer sällan. Servicelampan tänds när det är dags för bilservice, vilket är en bra hjälp för bilägaren. Den här datan är en riktlinje där vi har försökt lyfta fram informationen så objektivt och transparent som möjligt, säger Malin Landberg.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

John Edgren

Publisert:

LÄS VIDARE