Volvos nya ska bli snabbast i världen

Volvo är på rekordjakt.

Den 24 augusti släpper de lös ”Järnriddaren”.

Och med 2 400 hästkrafter under huven hoppas man på nytt hastighetsrekord.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på FacebookHar du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla här

På mässan Elmia i Jönköping är det premiärdags för en lastbil med rejält klös i.

Volvo kommer där visa upp ”Iron Knight”, en Volvo FH på steroider – och en bil som tillverkaren hoppas ska kunna kapa åt sig ett par hastighetsrekrod.

Järnriddaren började sitt liv som en helt vanlig produktionsversion av FH. Men självklart är standarddrivlinan skruvad till max och ur turbodiselmotorn trycks det ut 2 400 hästkrafter och hela 6 000 Nm i vridmoment. En stor bedrift är att allt detta skickas ut via standard-växellådan.

– I-Shift Dual Clutch är den bästa tänkbara växellådan för ändamålet eftersom den behåller vridmomentet på drivhjulen under växlingarna, precis som i en racerbil. Tack vare den kan ”The Iron Knight” accelerera utan att tappa viktig tid under växling, säger Niklas Öberg, Chief Engineer på Volvo Lastvagnar.

Perfekt sätt att visa kompetens

Volvo hoppas på att slå världsrekord i kategorierna 500- och 1 000 meter från stillastående. Den 24 augusti kommer vi få se resultatet av vad svensk ingenjörskraft kan åstadkomma.

– ”The Iron Knight” är ett perfekt sätt att visa upp den kompetens och innovationskraft som finns inom Volvo Lastvagnar. Samtidigt är ambitionen att arbetet ska generera nya insikter till tekniska och konstruktionsmässiga lösningar. Delar av detta kan vi sedan föra in i våra serietillverkade lastbilar, säger Claes Nilsson, vd på Volvo Lastvagnar.

Järnriddaren rattades av veteranen Bojje Ovebrink och hur det gick kommer Volvo att avslöja den 24 augusti på sin Youtube-kanal.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN