Ny supermånad för bilhandeln

Stor ökning av nya bilar i mars.
Stor ökning av nya bilar i mars.

Svenskar suktar efter nybilsdoft som aldrig förr och marsförsäljningen slog rekord.

Inte minst ökar efterfrågan på supermiljöbilar.

– Det går väldigt bra för Sverige och då unnar sig folk nya bilar, säger Bertil Moldén, VD för BIL Sweden.

Försäljningen av nya bilar fortsätter att nå nya rekordnivåer. Registreringarna av nya bilar ökade med 10,6 procent i mars jämfört med samma månad ifjol. Totalt registrerades 38 387 nya personbilar, vilket är den bästa marsmånaden någonsin.

– Det går väldigt bra för ”Aktiebolaget Sverige”, som aldrig varit rikare. Hushållens disponibla inkomster ökar och varslen är på rekordlåga nivåer. Då unnar sig folk nya bilar, säger Bertil Moldén, VD på BIL Sweden, som sammanställt statistiken.

Det ska tilläggas att årets mars innehöll två registreringsdagar fler än mars ifjol, vilket motsvarar ca 10 procents försäljning, enligt BIL Sweden. Men totalt i år har nybilsregistreringarna ökat med 7,4 procent.

Fler väljer miljövänligt

En tydlig trend är att allt fler vill köra miljövänligt. Registreringen av supermiljöbilar, som släpper ut under 50 g koldioxid per kilometer, ökade med 12 procent i mars och har hittills i år ökat med 80 procent.

Men Bertil Moldén tycker att omställningen borde gå snabbare.

– 12 procent är inte en siffra vi är nöjda med, och att supermiljöbilarna inte ökar snabbare beror på politiska beslut och skatter. Bonusarna är inte tillräckligt höga, säger han.

Regeringen vill införa ett nytt så kallat bonus-malussystem för nya bilar, som skulle innebära högre skatt för nio av tio bilar, och en bonus på uppemot 45 000 kronor för de modeller som släpper ut minst. Men det förslaget kommer inte leda till fler miljövänliga bilar, tror Bertil Moldén.

– En supermiljöbil kostar ett par hundratusen kronor mer än en vanlig bil. Då är en bonus på 45 000 kronor alldeles för lite, säger han.

Uppåt för Tesla

Igår släppte elbilstillverkaren Tesla sina försäljningssiffror för årets första kvartal, och de pekar skarpt uppåt. Totalt såldes 25 000 Teslabilar i världen, vilket är en ökning med 69 procent jämfört med förra året. Men marknaden börjar bli mättad, säger Bertil Moldén.

– I Sverige kostar en Tesla över en miljon kronor. Det har väldigt få råd med, det är främst ”early adopters” som köper Tesla. Jag tror att den marknaden börjar bli ganska mättad i Sverige, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE