Sommardäck under vintern kan kosta dig 800 kr

Vad säger lagen?

Den 1 december - 31 mars är det krav på vinterdäck (dubbade eller odubbade) som ska ha minst 3 mm mönsterdjup när vinterväglag råder. Kravet gäller däck till personbilar, lätta lastbilar och bussar med totalvikt av högst 3,5 ton, samt släpvagnar som dras av sådana fordon. Det är dock tillåtet att använda vinterdäck (även med dubb) mellan 1 oktober och 30 april.

När råder vinterväglag?

Tyvärr existerar ingen exakt definition. Hittills har domstol i varje enskilt fall gjort egna tolkningar. Men det här brukar anses utgöra vinterväglag: när vägen är helt eller delvis täckt av snö, is eller frost. Den som kör med sommardäck när det är vinterväglag och stoppas av polisen tvingas böta 800 kronor.

Varför ska man inte köra på sommardäck på vintern?/b>

 Gummiblandningarna i däcken är anpassade efter temperaturen. Sommardäcken blir hårda när det är kallt, och därmed alldeles för ”hala” på vintervägar. Dessutom är sommardäckens mönster gjorda för bästa grepp på sommaren, inte på snö och is.

Hur kör man in nya dubbdäck?

 Om vinterdäcken körs in på torr asfalt sitter dubben kvar. Undvik rivstarter, tvärnitar och höga farter under de första 30 - 50 milen. Luften mellan gummit och dubben måste få en chans att komma ut, sedan sitter dubben ordentligt.

Hur kör man in gamla vinterdäck?

 Även gamla däck ska köras in för att få bättre fäste. 10-20 mil på asfalt brukar räcka.

Hur länge sitter dubben kvar?

 Det beror på hur man kör. Det andra och tredje säsongen kvaliteten på däcket avslöjas.

När ska jag köpa ny dubbdäck?

När dubbutsticket är mindre än 0,6 mm, det får vara höst 2 mm.

Hur färskt ska vinterdäck vara?

Vinterdäck håller sig färskt betydligt längre än vad som framgått av debatten. Ett osålt vinterdäck som förvaras på rätt sätt av däckhandlare är ”nytt” i två till tre år. Det visar tester som gjort av Väg- och transportforskningsinstitutet, VTI. Åldern på vinterdäck handlar mer om användningsår än tillverkningsår.

Varför ska bästa vinterdäcken sitta bak?

Har däcken slitits olika mycket ska de bästa däcken sitta bak, oavsett om det är fram- eller bakhjulsdriven bil. Bilens riktningsstabilitet ökar på detta sätt. Vinterdäcken ska rulla i samma riktning som förra vintern.

Varför ska man undvika köpa begagnat?

 Du har ingen aning om hur förra ägaren har förvarat dem. Dessutom kan ju både mönster och eventuell dubb var nerslitet.

Sven-Anders Eriksson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN