Finalisten tillbaka – som jurymedlem

Publicerad 2011-06-10

För Chris McLean från Newcastle i Australien var finalplatsen i Volvo Adventure en källa till motivation för sitt fortsatta miljöarbete.

Idag, tio år senare, är han utbildad miljöingenjör och tillbaka i finalen av Volvo Adventure - men år 2011 sitter han i juryn.

År 2002 tävlade Chris McLean i Volvo Adventure tillsammans med två skolkamrater. Deras projekt syftade till att långsiktigt ta hand om skolområdets mark bland annat genom att plantera träd för att motverka erosion. Redan innan Chris deltog i Volvo Adventure hade han ett genuint intresse för naturen och för att skydda miljön. Han hade engagerat sig i att skydda ett våtmarksområde utanför hemstaden Newcastle i Australien.

– På vår skola fanns en lärare som var mycket förtjust i Volvo och hade en egen samling på fem eller sex bilar. Han hade läst om tävlingen i en volvotidning och hjälpte oss med anmälan, berättar Chris.

Vann uttagningen

Efter att först ha vunnit den nationella uttagningen fick Chris och två skolkamrater resa till finalen i Volvo Adventure 2002 i Göteborg. Där hamnade laget på andra plats, men för Chris gav äventyret mersmak. Han åkte hem med förnyad motivation och fortsatte sitt lokala arbete för att skapa en ekologisk hållbar förvaltning av marken inom skolområdet. Projektet fick förgreningar som på olika sätt berörde ekologisk mångfald, till exempel hotade arter.

– När vi åkte till finalen i Volvo Adventure hade vi planterat 6 000 lokala växter på en yta av 2000 kvadratmeter. Tre år senare avslutade jag mitt engagemang i projektet. Då hade vi planterat 16 000 växter.

Har anledning att vara stolt

Chris har all anledning att vara stolt. I dag lever projektet vidare genom alla de växter som planterats och som fortfarande har en positiv påverkan på närmiljön.

Efter grundskolan tog Chris en miljöingenjörsexamen på universitet i Newcastle.
– Ett beslut som starkt påverkades av mina erfarenheter från Volvo Adventure.
Under åren som gått har Chris noga följt varje Volvo Adventure och läst om de olika projekt som gått till final. Han har behållit kontakten med bland andra Kikki Hugestrand, som varit projektledare för Volvo Adventure från starten, och har tagit alla tillfällen att motivera och entusiasmera andra ungdomar att söka till tävlingen.

Lärorikt på många nivåer

– Det är väldigt lärorikt på många nivåer. Både att sammanställa och presentera sitt projekt, tänka igenom uppföljning och vidareutveckling och givetvis att träffa människor från olika delar av världen.

Så när Kikki Hugestrand ringde Chris, som nu jobbar på universitet i Wollongong vid ett centrum för förebyggande miljöskydd mot skogsbränder, och frågade om han ville sitta med i juryn vid 2011 års Volvo Adventure svarade han genast ja.
– Jag blev väldigt glad.

Chris tycker att det viktigaste för ett projekt är att nå ut med sitt budskap till så många som möjligt. Med effektiv kommunikationen ökar projektets chanser att leva vidare och utvecklas. Han är imponerad av 2011 års Volvo Adventure-bidrag:
- Att få ta del av och bedöma andras projekt är en ära, men otroligt svårt. Alla projekt är väldigt bra även om några sticker ut lite extra. Det är verkligen imponerande att se hur alla teamen, utifrån sina lokala förutsättningar, gjort en riktig hjälteinsats för miljön.

Läs mer på www.volvoadventure.org

Volvo