Provkörd: Nya Golf GTI

Av: Jonas Bladh

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Senaste generationen av busbilarnas urmoder imponerar

Aftonbladets Martin Ström är imponerad av den nya Golf GTI.
Aftonbladets Martin Ström är imponerad av den nya Golf GTI.

Aftonbladet Bils Martin Ström befinner sig i St Tropez på den franska rivieran för att provköra nya Golf GTI– och han är imponerad över bilen.

– Den är mer komfortabel änföregångaren, men fortfarande en jäkligt rolig bil att köra,säger Martin.

211 hästar, 280 Nm i vridmoment och ett klart aggressivt utseende. Golf GTI har satt bilhjärtan i brand sedan sjuttiotalet. Just nu är en grupp svenska biljournalister i södra Frankrike för att köra den helt nya GTI-modellen. Aftonbladets Martin Ström är imponerad över den snabba Folkan.

– Den är mer komfortabel än föregångaren, men utan att tappa känslan. Den är supervälavstämd, nästan så man tror att det inte går att ta den ett steglängre. Den är helt enkelt extremt väl tunad, säger Martin.

Så den har inte blivit tråkigare att köra trots att den gjorts med komfortabel?

– Frågar du mig är den fortfaradeen jäkligt rolig bil att köra.

Hur ser man att den är ny?

– Den har en tydlig aggressiv look, och väljer någon en annan färg än den röda som är på bilen vi kör så framträder de klassiska röda GTI-ränderna i grillen tydligt.

Priset börjar på 259 900 kronor, vem ska köpa Golf GTI?

– Eftersom Volkswagen har gjortbilen med komfortabel passar den en större målgrupp, och går faktiskt bra att använda även som vardagsbil. Även ljudet är anpassat. GTI låter som vilken bil som helst när den körs lugnt, men ett membran vid insuget förstärker ljudet när den körs hårt.

Du har kört den första GTI-Golfen också, vilken skulle du välja?

– Jättesvår fråga. Golf 1 var överraskande pigg och det var jätteroligt att köra den. Men den nya är en modern, komfortabel bil som man kan ha jäkligt skoj i, så jag väljer den, säger Martin Ström.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN