Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

'Sverige ska inte vara en godisbutik för stöldligor'

Publicerad 2016-07-05

Bildelsstölderna har ökat explosionsartat.

Polisens arbete har på senare tid givit resultat, men det är fortfarande långt kvar.

– Stölderna är mycket lukrativa. I Sverige finns en fin vagnpark, straffen är låga och risken att åka fast är liten, säger Anders Lindstrand på If.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på
Facebook
Har du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla
här

Dagens bilar är inte lätta att stjäla. I och med att tekniken gjort dem säkrare, så har biltjuvar istället riktat in sig mer på detaljer, vilket har blivit ett riktigt gissel för svenska bilägare, polis och försäkringsbolag. Numera står bildelsstölder för hälften av den totala kostnaden för motorrelaterade stölder i Sverige.

– Det handlar om stora nätverk som ger sig ut på stöldturné. Det är viktigt att polisen jobbar mot detta på flera fronter, både lokalt, nationellt och i samverkan med andra länder. Sverige ska inte få vara en godisbutik för internationella stöldligor, säger Anders Lindstrand, utredningschef på försäkringsbolaget If.  

Säkrare än narkotika

Enligt IF göder bildelsstölderna organiserad brottslighet både i Sverige och utomlands och ligorna tjänar hundratals miljoner kronor på att sälja sitt stöldgods. Men trots att det rör sig om så stora värden, är straffen låga och risken för att åka fast är minimal.

– Detta sammantaget gör att ligorna riktar in sig på den här typen av stölder istället för hantering av narkotika och vapen, som har betydligt högre straffvärden, säger Anders Lindstrand.

Skyhöga kostnader

Siffrorna är även dystra, under årets första fyra månader så skedde lika många stölder som under hela 2015. I skadekostnader rör det sig om 108 miljoner kronor bara för de mest stöldutsatta bildelarna. Utöver det tillkommer sedan stora kostnader när de utsatta bilarna ska repareras.

– Utöver de skyhöga kostnader som stölderna medför sprids en känsla av otrygghet i samhället, säger Anders Lindstrand.

Sedan december 2015 har polisen häktat 18 personer för bildelsstölder.

– Dessa gripanden av totalt 18 personer har lett till en tydlig minskning i ligornas aktiviteter, men vi befarar att det kommer att öka igen inom kort. Det handlar om stora nätverk som ger sig ut på stöldturné. Det är viktigt att polisen jobbar mot detta på flera fronter, både lokalt, nationellt och i samverkan med andra länder. Sverige ska inte få vara en godisbutik för internationella stöldligor, säger Anders Lindstrand.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Följ ämnen i artikeln