Rysk miljardär säljer superbillig hybridbil

MOTOR

Finansmannen Michajl Prochorov står bakom det nya ryska märket

1 av 3 | Foto: Michajl Prochorov står bakom den nya ryska hybridbilen.

Den ryske finansmannen Michajl Prochorov som äger basketlaget New Jersey Nets har startat hybridbilsmärke.

Enligt AP hoppas Prochorov att den nya hybriden som ska bli en av de billigaste i världen, ska tvätta bort stämpeln att Ryssland inte kan bygga normala bilar.

Michajl Prochorov hoppas att hans nya hybridbil som går under namnet Jo, vilket på ryska skrivs som ett e med två prickar ovanför, ska börja säljas 2012.

Bilen drivs med både bensin och el. Enligt Prochorov är hybriden en "socialt viktig produkt som ska tvätta bort stämpeln att Ryssland inte kan bygga normala bilar", skriver nyhetsbyrån AP.

Tre modeller

Den ryska hybriden ska tillverkas i tre modeller, sedan, sportbil och en liten truck, och ska bli en av världens billigaste hybrider och kosta från cirka 80 000 kronor.

Enligt webbplatsen greencarreports.com så drivs bilen av två elmotorer och en förbränningsmotor som kan antingen gå på bensin eller naturgas. Förbränningsmotorn är av så kallad rotary vane-typ, vilket innebär att den har lameller som roterar, till skillnad mot en konventionell motor där delarna rör sig upp och ner. Enligt chefsdesignern Andrej G Ginzberg är detta en motortyp som användes i Tyskland på 1930-talet, men som senare övergavs. Bara ryska forskare i Novosibirsk fortsatte att utveckla tekniken.

I stället för ett litiumjon-batteri har den ryska hybriden ett antal kondensatorer som kan ge mycket kraft under korta perioder, men kondensatorerna är sämre på att lagra större mängder energi. Detta gör att Jo inte är så snabb, bilen gör 0–100 på mellan 8 och 14 sekunder, maxfarten är cirka 128 kilometer i timmen.

Tänkt för Ryssland

Jo är tänkt att fungera som en enkel, prisvärd bil för den inhemska ryska marknaden. Det är fortfarande ovanligt med gasdrivna bilar, Toyota visade upp sin första gashybrid Camry CNG för två år sedan och på den amerikanska marknaden finns just nu bara Hondas Civic GX 2011.

Michajl Prochorov har tjänat sin förmögenhet i finanssektorn och inom metallindustrin. Enligt Forbeslistan är Prochorov Rysslands näst rikaste man med en förmögenhet på 18,4 miljarder dollar. Han har tidigare stöttat både CSKA Moskvas basket-, hockey- och fotbollslag och han är den förste utlänning som äger ett basketlag, New Jersey Net, i NBA.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar