Livsfarliga tabben kostade 25 miljarder

avErik Gustafsson

1 av 5 | Foto: Foto: AP/J. SCOTT APPLEWHITE
Clarence Ditlow, executive director vid Center of Auto Safety, håller upp tändningslåset i fokus.

Ett fel i miljoner bilar som General Motors mörkade står nu företaget dyrt.

100 personer har konstaterats döda – och företaget får en räkning på 25 miljarder kronor.

Allt på grund av ett simpelt tändningslås.

En skandal utan dess like målades upp när den amerikanska biljätten General Motors ifjol återkallade 2,6 miljoner bilar – dels för ett fel som företaget känt till i mer än tio år. Det handlar om ett felaktigt tändningslås som stängt av bilen utan förarens vilja, vilket gjort att styrning och bromsar tappat servoverkan – och krockkuddar inte löser ut vid en krasch.

Det har nu avslöjats att biljätten kände till felet redan 2001 och att samma fel dök upp i en annan av koncernens bilmodeller 2005. Året därpå ska GM ha designat om låset – men också lagt locket på om det tidigare felet.

Därför har nu företaget tvingats böta 35 miljoner dollar, men man har också hamnat under i en brottsutredning ledd av justitiedepartementet.

Utredningarna färdiga i juli

När felet uppdagades avsatte GM 600 miljoner dollar, motsvarande fem miljarder kronor, till en fond där drabbade personer och anhöriga kunnat ansöka om kompensation ur. Och nu avslöjar GM att hela 100 personer har omkommit på grund av låsfelet och 184 har skadats, rapporterar New York Times. Enligt tidningen är dessutom ytterligare 37 dödsfall och 589 skador under utredning, vilka kan komma bli aktuella för kompensationsutbetalningar när utredningen är klar i juli.

Totalt ska skandalen, inklusive återkallelsen av 2,6 miljoner bilar, fonden och böterna, ha kostat General Motors tre miljarder dollar, enligt New York Times.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motor

Bilar