Miljonären Leif-Ivan Karlsson köpte in 100 bilar – på ett år

1 av 34 | Foto: Foto: Privat
Miljonär, superentreprenör och känd från dokusåpan ”Bra, bättre Karlsson”. Leif-Ivan Karlsson sitter på sin tron.

avFelix Björklund

MOTOR

Superentreprenören Leif-Ivan Karlsson, 55 år, köpte 100 bilar – på ett år.

Nu har han Sveriges största samling av amerikanska 50-talsbilar.

– Jag pussar alla bilarna god natt varje kväll, säger han till Aftonbladet Bil.

Intresset för amerikanska 50-talsbilar har alltid funnits där, men sedan i somras har Leif-Ivan Karlsson, entreprenör, miljonär och dokusåpaaktuell i serien ”Bra, bättre, Karlsson”, intresset nått en helt ny nivå. Detta då han öppnade Sveriges största museum för ”jänkebilar”, World of Classics, i Stockholmsförorten Botkyrka.

– Jag gjorde i stort sett samma grej uppe i Norrland när jag var yngre. Men det var fel tid och fel konjunktur, så det funkade inte. Nu tänkte jag att jag satsar. Banken ger ju ändå ingen ränta på pengar längre. Men det är inte bara bilar, utan museet är en hel resa i nostalgi, säger Leif-Ivan.

Tänkt att vara privat

Från början var det dock inte tänkt att bli ett museum, eller ens något som allmänheten skulle få njuta av. Men det gick så snabbt och samlingen växte så fort – så då tyckte Leif-Ivan att han även kunde dela med sig.

– Jag kände ”varför inte”, samlingen är ju så fin. Men det går inte att leva på. Vi tar en hundring i inträde men då ingår kaffe och visning – så pengarna räcker knappt för att täcka elen. Men jag gillar det. Folk kommer från alla håll och kanter och det är utan att skryta vi kan säga att det är Sverige största och finaste USA-bilsmuseum.

Museets pärla – en Cadillac

I dagsläget är det runt 100 bilar från 50-talet som står ute till beskådan. Därtill kommer det skyltar, kläder, neon och annan memorabilia från tiden. Och det kommer alltid att vara en föränderlig utställning. Exakt vad samlingen har kostat är inget Leif-Ivar vill gå in på, däremot har han lagt ner all sin själ i samlingen.

– I stort sett alla bilar är inköpta under ett år. Allt har gått väldigt snabbt, det måste det göra för att tiden ska räcka till. Det handlar om samlarbilar i låga serier med låga mil. Personligen älskar jag 1959:ans Cadillac Eldorado Biarritz, sen har vi en komplett samling Chrysler 300 bokstavsbilar och de finaste 50-talsexemplaren av Buick – så det finns helt klart lite att titta på. Det är så mycket kärlek i de här bilarna, jag pussar alla bilarna god natt varje kväll.

Ett livsverk

Samlingen är långt ifrån klar. Enligt Leif-Ivan kommer den att vara komplett, men aldrig statisk.

– Det ska vara ett levande museum. Eftersom vi får in finare och mer exklusiva bilar så kommer vi att sälja av andra. Den ska bli exklusivare med tiden och syftet är att utställningen ska bli än mer unik. Grunden har gått fort, men förädlingen kommer att ta tid – det här är ett livsverk.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motor

Bilar