Flyg och far på semester – med egen flygbil

Framtidens bilpark är under utveckling.

Elbilar, förarlösa bilar och flygande bilar.

I den senare kategorin presenteras ett lågbudgetalternativ.

För en dryg miljon kronor kan du köpa Switchblade.

Det finns ett dussintal företag i världen med uttalad ambition att tillverka och sälja flygbilar. Senast i raden är Samson Motors i Kalifornien som i veckan presenterade Switchblade. En trehjuling, som har planerats under nio år, med infällbara vingar och plats för två personer.

Redan sålt 58

Redan i slutet av det här året planerar Samson att göra de första testresorna och i slutet av 2018 ska flygbilen finnas till försäljning. Pris: 1,15 miljoner kronor och företaget säger sig redan ha beställningar på 58 farkoster.

Den tvåsitsiga bilen, till 90 procent tillverkad i kevlar, drivs av en 190 hästkrafter turboladdad V4-motor som driver bakhjulen i körläge och en propeller i flygläge. Topphastigheten för Switchblade är 320 km i luften och kring 250 km på marken. Rent juridiskt hamnar fordonet på marken under amerikanska motorcykelbestämmelser.

45 rappa sekunder

På en minut stiger flygbilen omkring 500 höjdmeter och du når 60 mil med en tank på 113 liter. De infällbara vingarna, som är en nymodighet i sammanhanget, underlättar förstås förvandlingen från bil till flygande farkost som tar 45 sekunder. Underlättar också när du ska köra flygbilen och parkera den.

– Tänk dig själv att sitta på resturangen och vara orolig för om någon har kört på och förstört dina vingar. Switchblade är en flygande sportbil och väger ungefär som en Corvette, säger Sam Bousfield, vd för Samson Motors.

Men det krävs antingen körkort för bil eller motorcykel på marken och pilotlicens i luften. LIksom tillgång till någon form av start- och landningsbana. Läs Samson Motors egen presentation här.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN