Risk för chockhöjda dieselpriser

Det kan snart bli en prischock på dieseln.
Priset riskerar att öka med över en krona per liter.
– Den maximala prisökningen är strax under 1,20 kronor, säger Helene Samuelsson, kommunikationschef på Preem till DI.

Dieselpriset kan snart höjas med över en krona per liter, enligt Preem.
Dieselpriset kan snart höjas med över en krona per liter, enligt Preem.

Drivmedelskoncernen Preem bedömer att priset på diesel kan komma att öka med över en krona per liter, om regeringens nya förslag blir verklighet nästa år. Det skriver Dagens Industri.

Vill ställa om till mer förnybart

– Lagstiftningen är ytterst komplex och det är mer eller mindre omöjligt att göra en prognos. I huvudsak är regeringens förslag bra och regeringens ambition är att reduktionsplikten ska vara kostnadsneutral, dock kan dubbla styrmedel för hög- och låginblandade förnybara drivmedel krångla till det och innebära en kostnadsökning på diesel, säger Helene Samuelsson, kommunikationschef på Preem, till tidningen.

Regeringens förslag handlar om att reformera och ställa om den svenska drivmedelsmarknaden, som årligen omsätter tiotals miljarder kronor, till mer fönybart.

Helene Samuelsson menar att det här leder till höjda dieselpriser och hon tror att den maximala prisökningen kan bli strax under 1,20 kronor per liter.

Tror inte på prischock

Men kemikoncernen Perstorp, som enligt DI har investerat en kvarts miljard kronor i tillverkning av bland annat biodiesel baserad på rapsolja, tror inte att det blir någon prischock.

– Något dyrare kan det bli men rädslan för en prischock är klart överdriven. Vi ser heller ingen risk för någon stor brist. Vi har till exempel stor ledig kapacitet som vi kan utnyttja med mer rättvisa spelregler, säger Lars Lind, vd för Perstorp Bioproducts, till DI.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN