Bert Karlsson: Jag hatar trafikpoliser som gömmer sig bakom tallarna

MOTOR

Bert Karlsson om hur man slipper parkeringsböter

Som 18-åring hade Bert Karlsson en Mustang. Sedan köpte han en Saab och efter det är det Saab som gäller. Bara Saab. Varför? För att Bert gillar Saab naturligtvis.

– En kul grej är att jag var med att bygga om en vanlig Saab till en kombi. Det var 1992 i samband med ett tv-program med Ingvar Oldsberg. Då hade Saab ingen kombi, men de lånade min bil sedan när de skulle börja tillverka kombibilar. Jag har bilen kvar fortfarande.

Bert kör många, många mil varje år. Mesta – och kanske bästa – turerna går mellan kontoret i Skara och lantstället i Grebbestad på västkusten. Lika rättfram och burdus som han är i schlagersammanhang är han i trafiken. Han trampar gasen i botten om han känner för det. Något som har resulterat i böter och att han blivit av med körkortet två gånger.

Har du lärt dig något av det?

– Nä, inte ett dugg. Jo, förresten en sak. Att titta noggrannare efter poliser längs vägarna.

– Jag tycker att fartgränserna är fel satta på många vägar. Det finns breda fina landsvägar som man mycket väl skulle kunna köra 110 på men som är begränsade till 90 och så finns det smala vägar som är skyltade med 90 men där det är omöjligt att köra så fort.

Vad tycker du om fartkontroller?

– Jag hatar dem. Det finns inte tillräckligt med poliser som kan utreda brott. Men trafikpoliser som gömmer sig bakom tallar för att ta folk på motorvägar, det finns det. Kolla nykterhet och att folk håller fartgränserna utanför skolor i stället.

Hur har du det med parkeringsböterna då?

– Bra, det brukar inte bli så många såna per år. Och de jag får brukar jag överklaga. Det brukar gå vägen.

Jaså, har du några tips du kan dela med dig av?

– Nej, jag vet inte om man ska tala om sånt. Jo, det ska vara att man lånar ett parkeringskvitto av någon annan och säger att det är ens eget.

Det var fult.

– Ja, visst är det. Haha.

Nu har du ingen bildekal på bakrutan, men om du hade det vad skulle det stå på den?

– Heja Degerfors, kanske. Nej, det får bli Heja Leksand!

och detta vill Bert ge stjärnorna

Inger Sundelin

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar