Jag kan inte växla under färd

Publicerad:
Uppdaterad:

Det är svårt att lägga i växeln när bilen är i?gång. Ibland går det hur bra som helst men sen blir det tvärnit. Det är inga problem om bilen är avstängd. Kopplingen går inte att få ner lika långt när det låser sig med växlarna. Började i?går med 20 mil kvar hem. Prövade att köra i?dag men det gick inte så bra. Behöver vi byta växellåda eller kopplingsvajer? Har en Toyota Previa -91 som snart har gått 30?000 mil.

Anki

Svårväxlad?
Svårväxlad?

SVAR: Felet ligger i kopplingen, inte i växellådan. Men det finns ingen kopplingvajer i en Previa. Felet ligger i hydrauliken som överför kraften från pedalen till kopplingen. Oftast är det den hydrauliska förstärkaren som läcker. Den sitter under vänster ramben, ovanför vänster motorskyddsplåt, framför tanken. Följ hydraulröret, så hittar du den. Förstärkaren kan inte renoveras, måste bytas.

Om inte förstärkaren läcker, så återstår bara att byta både huvudcylindern och slavcylindern, samt gummislangen. Fyll därefter på med den vätska Toyota rekommenderar och lufta systemet. Sedan funkar växlingen igen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL