Growler – en E-Type anno 2011

MOTOR

Nytt hyllningskoncept från svenska formgivare

1 av 7 | Foto: Illustration: Bo Zolland, Viztech.se/Robert Palm

Jaguar E-type fyller som bekant 50 år i år.

Formgivarna Bo Zolland och Robert Palm hyllar den klassiska sportbilen med sin version av E-type för det 21:a århundradet.

Möt Growler E2011 Concept.

Vi har tidigare uppmärksammat att Jaguar E-Type fyller 50 år i år. Nu kommer också en mer personlig hyllning, denna gång från formgivarna Bo Zolland och Robert Palm. Zolland har tidigare gjort uppmärksammade stilstudier av bl a Volvo Amazon och Saab V4.

Duon kallar sin skapelse Growler E2011 Concept och bilen bygger på en Jaguar XKR med kompressormatad V8-motor på fem liter och 600 hästar. Det är 90 hästar mer än vad den har i original-XKR tack vare omprogrammerad styrenhet.

Och visst kan man se drag av 1960-talets E-type i hyllningsbilens design även om det finns skillnader. Exempelvis har E-Typens enkelstrålkastare på varsin sida blivit Bentley-lika dubbelögon i Growler-versionen. Och de smala bakljusen för tankarna till BMW Z8.

Kompositkaross

Karossen av kompositmaterial limmas fast på en stomme som består av bl a kolfiber. Med lättare material har totalvikten minskats ungefär 200 kilo jämfört med XKR:s dryga 1700 kilo. Tack vare bantningen kommer fartresurserna att bli tillräckliga. 0-100 km/t lär gå på under 4 sekunder.

Growler är enligt skaparna ett koncept som speglar hur arvet från den gamla formgivningen skulle kunna se ut i en modern tappning och med den senaste teknologin. Dessvärre verkar konceptet ut att förbli just ett koncept på bild, en dröm. Men skulle efterfrågan finnas kan Growler E2011 Concept byggas för hand i en liten serie och till ett okänt pris.

Ett mycket högt sådant, är nog en realistisk bedömning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar