Folksam: Volvo den säkraste miljöbilen

Publicerad:
Uppdaterad:
Gasdrivna Volvo V70 AFV Bi-Fuel är en av vinnarna.
Gasdrivna Volvo V70 AFV Bi-Fuel är en av vinnarna.

Endast 14 procent av 2011 års modeller uppnådde kraven när Folksams sammanställde sin årliga lista över de bilar som bedöms vara både säkra och miljömässigt hållbara.

Volvo är ensam vinnare i klassen ”stora bilar”, med tre modeller: Volvo S80 och V70 1,6D DRIVe, samt gasdrivna Volvo V70 AFV Bi-Fuel.

Folksam har för fjortonde året i rad genomfört en granskning av biltillverkarnas nya bilmodeller. Jämfört med 2010 års granskning har Folksam skärpt både miljökraven och säkerhetskraven. Nytt i årets granskning är krav på godkänt fotgängarskydd samt höjt krav på bältespåminnare.

– Bilens säkerhetsstandard är en av de viktigaste faktorerna för att minska antalet dödade och svårt skadade i trafiken, därför är den här listan så viktig. Men den gör inte avkall på miljön. Bilarna har lägst CO2-utsläpp i respektive klass, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef Folksam.

Reducerar krockvåld

Autobromssystem är ett system som Folksam bedömer avsevärt ska kunna reducera krockvåldet vid olyckor. Folksams beräkningar visar att antalet skadade och dödade kan minska med 20 procent om alla bilar hade autobroms. I vinnarlistan finns två modeller, Toyota Prius Executive och Volvo V70 Bi-Fuel, där autobroms går att välja som tillval.

Bilar som klassificeras som miljöbilar har ökat i antal de senaste åren och andelen miljöbilar som klarar Folksam säkerhetskrav har stadigt ökat. Men i år bryts trenden. Av de miljöbilar som finns i utbudet 2011 klarar 30 procent säkerhetskraven, det är en minskning med 9 procentenheter jämfört med 2010.

Miljökraven har skärpts

Även miljökraven har skärpts – bränsleförbrukningskraven har sänkts med cirka 0,1 liter/100 kilometer. Bland 46 bilmodeller av 2011 års modell klarar endast 14 procent gallringen när Folksam presenterar sin lista över vilka bilar som bedöms vara både säkra och miljömässigt hållbara.

Folksam har valt ut de bästa bilarna i varje storleksklass från listan av godkända bilmodeller. 13 modellversioner finns med på ”bäst-i klassen-listan”. Volvo Ford och Volkswagen är de tillverkare som erbjuder flest modeller (tre var), det vill säga snåla och säkra bilar i flera storleksklasser. Volvo är ensam vinnare i klassen ”stora bilar”, med tre modeller: Volvo S80/V70 1,6D DRIVe, samt gasdrivna Volvo V70 AFV Bi-Fuel.

Volvo

Publicerad: