Toppar 440 km/h – kraschar och tar eld

MOTOR

Testförare i våldsam krasch i svenska superbilen Koenigsegg - värd 22,5 miljoner kr

1 av 9

Här kraschar svenska superbilstillverkaren Koenigseggs sin nya superbil One:1.

Bilen som är värd 22,5 miljoner kronor fattade eld och totalförstördes.

– Föraren fördes till sjukhus, men skrevs ut samma eftermiddag, säger biltillverkaren i ett uttalande.

Svensktillverkade Koenigsegg One:1 är en av världens mest extrema sportbilar. Bilen har 1360 hästkrafter och en teoretisk toppfart på 440 kilometer i timmen, samtidigt som den bara väger 1360 kilo. Prislappen: 22,5 miljoner kronor.

I går testkörde den svenska biltillverkaren bilen på Nürburgring i Tyskland, med målet att slå ett nytt varvrekord för produktionsbilar. I en högerkurva var olyckan framme då bilens bromsar låste sig i kurvan.

Superbilen kraschade rakt in i ett avbärarräcke i hög fart och studsade över räcket och in på gräset. Bakdelen av bilen fattade eld, men kunde snabbt släckas.

Att döma av bilderna är bilen totalförstörd, men trots det undkom testföraren helt oskadd. Bilen är en av endast sju producerade exemplar.

”Ett farligt arbete”

Koenigsegg bekräftar i ett uttalande att olyckan ägt rum. Den skedde under testning av bilens inställningar inför ett försök att slå rekord på Nürburgring.

– Koenigsegg är en extrem prestandabil och måste testas enligt det. Det är ett farligt arbete som måste genomföras successivt och metodiskt i våra justerbara fordon. Vårt främsta fokus är alltid förarens säkerhet. Vi är lättade med att våra säkerhetssystem fungerade för att skydda föraren, säger Koenigsegg i ett uttalande.

Se kraschen här (extern länk)

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit

Aftonbladet Bil

ARTIKELN HANDLAR OM

Koenigsegg

Bilar