Här är Årets bil

Audi A3 har röstats fram till Årets Bil i Världen 2014, World Car of the Year.

Överraskande? Ja, kanske. Audi A3 är en liten lyxbil. Dyr och förunnad få. Dessutom vann VW Golf förra året, och det är i princip samma bil.

Men kanske är utmärkelsen ändå ingen blixt från klar himmel. För Volkswagen-koncernen är extremt stark och presenterar ständigt nya klassledande modeller. Det kan stå Audi, VW eller Skoda på emblemet, eller Lamborghini eller Seat, men det är alltid den bästa tekniken under skalet och de skickligaste formgivarna som hållit i ritstiften.
 

Det är bara att buga och gratulera tyskarna till ännu ett styrkebesked.

Jag sitter själv med i juryn, som ensam svensk men i sällskap med runt 50 kolleger från hela världen. Vi brukar vara överens om vinnaren. I år hade jag ändå ett par andra favoriter. Bland annat för att VW Golf redan vunnit titeln. Och Golf och Audi A3 är i princip samma bil. Golf var min favorit förra året och vann 2013 års utmärkelse lika rättvist som överlägset.
 

Utöver Årets bil i Världen röstar juryn fram årets designbil, årets sportbil och årets lyxbil. Man skulle kunna tro att juryn domineras av tyska biljournalister. Så är det inte. Men faktum är att bilvärlden domineras av den tyska bilindustrin. Alla årets pristagare kommer från tyska tillverkare.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN