Bilar

Begagnad Golf håller stilen

VW:s storsäljare prisvärd som begbil

Foto: LASSE ALLARD
Prisrasare. En Golf från 2001 med tre dörrar och 1,6-litersmotor är prisvärd. En bil som rullat 4 500 mil hittar du för 90 000 kronor.

Den fungerar bra och länge. VW Golf är valet för dig som efterfrågar driftsäkerhet och kvalitet, framför sportkänsla och udda design. Alldeles för dyr ny, men som begagnad är Volkswagens storsäljare lätt att rekommendera.

Allt i ett

Golfen är en säker familjebil, bekväm långfärdstransportör och hygglig lastare. Men också en attraktiv ungdomsbil. Den funktionella designen gör att Golf ofta blir ett alternativ för små familjer som tycker det är onödigt med en fullstor bil. Utrymmena är mycket bra i Golf.

De motorstarka GTI- och R32-modellerna lockar köpare som söker många hästkrafter per krona.

Kvalitetskänsla

Solid som ett kassaskåp och funktionell in i minsta detalj. VW Golf är visserligen inte problemfri, men jämfört med de flesta andra konkurrenter i prisklassen står sig Golfen mycket bra. Känslan av att sitta i en betydligt dyrare bil är genomgående för materialval, känslan i knappar och "stänga-dörren-tjoff". Garanterat skrammelfritt.

Stil

Att modellen är så vanlig på vägarna gör att den känns aningen utslätad och alldaglig. Men betrakta det enskilda exemplaret och den lite försiktiga designen lär vinna i längden.

Detta är ju också Volkswagens framgångsrecept: att inte ändra för mycket åt gången. Måhända har Golf konkurrenter som ser både tuffare och snyggare ut. Fast Golf behåller stilen. Och det är aldrig fel att köra en långlivad, närmast klassisk bilmodell.

Utbud och bästa val

Golf-generation 5 är snart här, nu är det gynnsamt att vara spekulant på en mindre begagnad Golf. Utbudet är stort och priserna rena rea-festen, åtminstone för dig som kan tänka dig en bil med tre dörrar i stället för fem. Givetvis är det mer praktiskt med fem dörrar, men hur ofta används egentligen baksätet? Och visst är det snyggare med tredörrars?

Jag rekommenderar 1,6-liters Long Life-motorn med 16 ventiler (från 2001) och helst med så mycket utrustning som möjligt. Kryssen i tillvalslistan var dyra vid nybilsköpet, men som beg-köpare behöver du inte inte alltid betala mer för en välutrustad bil. Håll utkik efter "uttjänta" tjänstebilar och hyrbilar.

Fakta: VW Golf 2001-

Se upp med...

David Lilja (bil@aftonbladet.se)

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Biltester

Volkswagen