Här är Sveriges värsta p-syndare - län för län

Av: Anders Burström

Publicerad:
Uppdaterad:
P-bot Kronofogdens nya lista över landets värsta p-syndare är hisnande läsning
Foto: Krister Hansson
P-bot Kronofogdens nya lista över landets värsta p-syndare är hisnande läsning

Sveriges värsta bilmålvakter har kostat Sverige miljardbelopp.
Nya listan från Kronofogden avslöjar landets värsta p-syndare – men nu hoppas myndigheterna på sitt nya lagvapen.
– Nu toppas den här listan av en person med skulder på 49 miljoner, så vill vi inte att det ska se ut i framtiden, säger Karin Berglöf Hedar, kanslichef hos Kronofogden.

Kronofogdens nya lista över landets värsta p-syndare är hisnande läsning, skuldberget är enormt och i flera län sticker flera personer ut med miljoner kronor i skuldberg.
Senaste helårssiffrorna för 2013 visar att skulderna i Sverige uppgick till 1,7 miljarder kronor, med 100 personer som ensamma stod för 340 miljoner av totalsumman.

– Det är stora belopp, helt klart. Målet är givetvis att täppa till den här luckan i lagen, säger Berglöf Hedar.

Ny skarpare lag

I flera år har systemet med så kallade bilmålvakter – personer utan tillgångar som låter sig registreras på fordon de inte använder och som struntar i att betala fordonsrelaterade skulder – skapat stora kostnader för samhället.
Från och med den 1 juli försöker myndigheterna nu ta i med hårdhandskarna för att komma till rätta med det skenande skuldberget. Den nya lagen innebär att parkeringsböter, trängeselskatt och fordonsskatt följer med bilar i stället för personer.

P-böter kopplade till bilen

Nytt i lagen är att fogden nu får lov att ta en bil i anspråk om det finns skulder kopplade till fordonet – och därefter kan bilen säljas för att betala skulderna. Kommunerna får även rätt att flytta felparkerade bilar om ägaren har mer än 5 000 kronor i obetalda parkeringsböter.
Varningsflaggor har redan höjts för att privatpersoner nu riskera att köpa begagnade bilar med stora skulder.
– När man köper ett fordon så kommer du att behöva kolla upp så att det inte ligger en massa skulder på fordonet. Det kan du göra genom att ringa till oss på Transportstyrelsen. Men problemet är att då får man bara en ögonblicksbild och nya skulder kan tillkomma snabbt. Du måste vara vaksam, säger Mikael Andersson pressansvarig på Transportstyrelsen.

Ingen effekt ännu

Kronofogdemyndigheten hoppas att siffrorna på sikt ska se annorlunda ut.
– På de här augustisiffrorna så har inte lagen gett effekt ännu. Jag tror även inte att myndigheten eller någon kommun ännu har agerat efter de nya direktiven, säger Berglöf Hedar.
– Vi som betalar våra avgifter vill ju inte att andra som fuskar ska komma undan.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN