Polisen varnar: Hjälp inte till vid vägen

avErik Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Varnar för bedragarna: ”Spelar på medmänsklighet” – Så skyddar du dig

1 av 4

Polisen varnar för bedragare längs vägkanten.

Personer ser ut att vara i nöd – men riskerar att råna dig.

– Vår uppmaning är att man inte ska stanna, förklarar Tommy Lindh, pressinformatör vid Värmlandspolisen.

Foto: Foto: Sanna Emanuelsson/Värmlands Folkblad

I ett inlägg på polisens Facebooksida varnar myndigheten för kriminella vid vägkanten som ger sken av att vara i nöd – men som vill lura till sig kontanter och bensin. ”Ett tråkigt vårtecken”, skriver polisen.

– Det här är en företeelse som kommer med våren. I min region har jag inte varit med om att det förekommer under vinterhalvåret, säger Tommy Lindh, pressinformatör vid polisen i Värmland och Bergslagen.

– De spelar på människors välvilja och medmänsklighet genom att utge sig för att vara i ekonomisk knipa. Antingen har man soppatorsk eller fel på bilen och vill ha pengar, i utbyte erbjuder man ”guld” till ett väldigt förmånligt pris.

”Utvecklas till rån”

Tommy berättar om situationer där bedragarna inte lyckats och i stället blivit väldigt påstridiga till den grad att det uppfattas som en hotfull situation.

– I vissa fall har det utvecklats till en rånsituation, men det har jag inte sett hittills i år.

Hur vet man då om någon faktiskt behöver hjälp?

– Det är ju det som är problemet, det vet man inte. Vår uppmaning är att man inte ska stanna av den anledningen att man utsätter sig själv för fara. Dels genom att skapa en trafikfarlig situation och eftersom vi är medvetna om att de i de flesta fall är ute efter att lura folk och inte alls befinner sig i en nödsituation.

– I dagens samhälle har många mobiltelefoner och det finns andra sätt att påkalla uppmärksamhet om man är i knipa.

Vad ska man göra om man ser någon stå längs vägen?

– Stanna inte. De är ganska självmarkerande och ivriga att påkalla uppmärksamhet. Anar man oråd ska man ringa polisen och vi gör så gott vi kan för att kontrollera det. De upprätthåller sig sällan en längre tid på samma plats, men det är alltid värt att kosta på sig ett samtal till polisen, och helst ska man registrerat bilens registreringsnummer.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik

Brott

Bilar