Pengarna till elcykelpremie är slut

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En man cyklar på sin elcykel. Huruvida han fått bidrag för att köpa sin elcykel är inte känt. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
En man cyklar på sin elcykel. Huruvida han fått bidrag för att köpa sin elcykel är inte känt. Arkivbild.

Med ett saftigt statsbidrag har försäljningen av elcyklar skjutit i höjden. Nu har Naturvårdsverket tömt kassan och innan en ny budget är på plats vet ingen om fler köpare kommer att kunna utnyttja rabatten.

Pengarna är slut. Den som har köpt en ny elcykel och hoppas på statligt bidrag kan fortfarande lämna kvittot till Naturvårdsverket, men myndigheten kan varken behandla ansökan eller göra några utbetalningar förrän det finns en ny budget på plats.

"Om det i 2019 års budget inte anslås pengar till bidrag för elfordon, kommer du att få ett avslagsbeslut om detta", skriver verket på sin sajt.

Bidrag till 72.000 elcyklar

Bidraget till elfordon blev ett politiskt slagträ under valrörelsen och med rådande, högst oklara, parlamentariska läge hänger reformen i luften.

– Vi är lika nyfikna som någon annan på vad det här har för chanser, säger Tomas Hallqvist på Naturvårdsverket.

Bidraget gällde köp av nya elcyklar, elmopeder och elmotorcyklar och intresset bland konsumenter har varit stort. Fram till september i år hade bidrag till köp av drygt 72 000 elcyklar betalats ut. Bidrag har även delats ut till köp av drygt 3 000 elmopeder och 72 stycken elmotorcyklar.

– Det har varit högt tryck nästan från första stund och vi har haft mellan 2 000 och 3 000 ansökningar i veckan, säger Tomas Hallqvist.

Högst elcykelpremie till Halland

Flest bidragstagare finns i Västra Götaland, Skåne och Stockholm, men till folkmängd sticker Halland ut med drygt 5 200 utbetalade bidrag, vilket motsvarar 16,2 nya elfordon per 1 000 invånare.

Naturvårdsverket har även upptäckt ett drygt hundratal fall av försök till bidragsfusk.

– Dels handlar det om kvittoförfalskningar, där man på ett förslaget sätt har ändrat innehållet i kvitton för att få det att se ut som att man köpt elcyklar för 40 000 kronor styck. Dels finns det en lite större härva med tre företag som av allt att döma inte alls sysslar med att sälja elcyklar, säger Tomas Hallqvist

Totalt handlar det om bidrag uppgående till drygt 1,2 miljoner kronor och Naturvårdsverket har polisanmält 127 ärenden. I en pågående förundersökning utreder polisen misstänkt bedrägeri.

Fakta: Max 10 000 i bidrag

  • Bidraget till köp av nya elcyklar, elmopeder och elmotorcyklar uppgår till 25 procent av den totala kostnaden för fordonet, inklusive moms.

  • Ett tak är satt till 10 000 kronor per köp.

  • Varje person kan bara ansöka om bidraget en gång.

  • Naturvårdsverkets budget för reformen uppgick under 2018 till cirka 425,5 miljoner kronor.

Källa: Naturvårdsverket

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL