Volvo bygger fabrik i South Carolina, USA

Volvo bygger ny bilfabrik i South Carolina, USA, meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Samtidigt kallar delstatens guvernör fackförbund för något som kan ”förorena vattnet”.

– Från vår synvinkel har den fackliga frågan inte varit avgörande på något sätt, säger Stefan Elström på Volvo Cars.

Volvo Personvagnar har meddelat att man öppnar sin femte bilfabrik, den här gången i delstaten South Carolina i USA. Bilföretaget ska investera 500 miljoner dollar i fabriken som får kapacitet att producera 100 000 bilar årligen och blir en arbetsplats för 4 000 personer.

– Vi har tittat på ett antal alternativa platser, men South Carolina var fördelaktigt ur några hänseenden. Det finns en infrastruktur av befintlig bilindustri, god logistik med transporter in och ut och framför allt tillgång till kompetent arbetskraft, säger Stefan Elfström, Corporate Spokesman på Volvo.

Om subventioner från delstaten vägt in i beslutet svarar Stefan att de haft diskussioner om samarbeten i olika former, men att delstaten själva kommer att kommentera det senare.

– Men det är inte det som är huvudsaken. Det är infrastrukturen, logistik och arbetskraft. Utan det fungerar inget annat.

”Avråder företag med fackföreningar”

I South Carolina har BMW en fabrik sedan 21 år tillbaka där de nu tillverkar 450 000 bilar årligen.

Men sydstaten South Carolina också är ökänt för sitt starka fackliga motstånd. Samtidigt som delstatens guvernör Nikki Harley välkomnar Volvo till delstaten sade hon i en intervju med USA Today i februari 2014 att de ”avråder alla företag som har fackföreningar från att komma till South Carolina eftersom vi inte vill förorena vattnet”.

”Ingen stor fråga”

Stefan Elfström menar att den fackliga frågan inte varit avgörande på något sätt vid valet av South Carolina, men menar att man kommer följa lagar och riktlinjer som finns.

Kommer ni uppmana till fackanslutning?

– Vi lägger inte några synpunkter i det. Det är upp till de anställda om de vill organisera sig eller inte. Vi ser positivt på fackanslutning och har goda erfarenheter av det både i Torslanda och Gent, säger Stefan Elfström och tillägger;

– Det är ingen stor fråga för oss.

Viktig fråga för facket

Marko Peltonen är facklig representant för If Metall i styrelsen för Volvo Car Corporation att de är medvetna om att hela området inte är speciellt fackföreningsvänligt, men att man inte hunnit tagit djupare ställning ännu.

– Vi vet att många av företagen som finns i området är helt oorganiserade, men beslutet om fabriken togs förra veckan och vi har inte kommit längre än så i våra konstateranden.

– Det kommer vara en viktig fråga för oss, och framför allt kommer vi tycka att det är väldigt viktigt att Volvo Cars ställer sig neutralt i det här.

Stefan Elfström på Volvo menar att det är upp till medarbetaren om den vill organisera sig eller inte – är inte det ett stort ansvar att lägga på den anställda i en stat där fackförbund bekämpas?

– Jag kan inte svara på det. Utifrån mina svenska värderingar; Ja, men det har med deras historia, kultur och bakgrund att fackföreningar till och med kan vara något ont. Just nu vet jag inte mycket mer, men vi kommer att titta på det mer de närmaste månaderna, säger Marko Peltonen.

Fabriken, strax utanför Charleston i Berkeley County, börjar byggas redan till hösten och ska producera första bilen 2018, enligt Volvo.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN