Minibilen snabbare än Teslas värsting

Motor

Tesla Model S må vara rysligt snabb.

Men det är inte den snabbaste elbilen av dem alla.

Nej, den titeln har en liten gul skapelse kallad ”the Flux Capacitor”.

– I helgen så krossade bilen det europeiska rekordet för en gatlaglig elbil, säger föraren och programledaren Jonny Smith.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Amerikanska Tesla har gjort stor sak och fått många rubriker för accelerationen i Model S. I toppversionen med ”ludicrous mode” så klarar P85D otroliga 0-100 km/h på tre sekunder blankt. Inte illa pinkat med tanke på hur stor och tung bilen är.

Även den klassiska ”quarter mile” går snabbt och avklaras på 10,9 sekunder – något som gjort att Tesla-ägare åkt på korståg och slagit olika utmanare i drag race.

Tiden klår kanske Corvetter och Porschar, men det skulle inte räcka i en titelmatch om att vara snabbaste elbilen.

Misslyckat 70-talsprojekt

Möt ”the Flux Capacitor” – en lite gul historia som ägs och körs av tv-programmet Fifth Gears programledare Jonny Smith. Bilen som i grunden är en Enfield 8000 har nämligen fått väldigt mycket uppmärksamhet på årets europamästerskap i Drag Race.

När bilen byggdes, 1974, så satt det en åtta hästkrafter stark elmotor under huven och topphastigheten låg på 64 km/h. Bilen gick att köra upp till nio mil på en laddning, men på grund av högt pris blev den aldrig en succé – och efter tre år lades produktionen ner.

Slog EM-rekord

Men Jonny Smiths bil har modifierats något – vilket gjort att den numera är en drag race-raket. Under EM på brittiska Santa Pod, lyckades bilen köra tävlingssträckan (402 meter) på 10,846 sekunder. Något som gör den till den snabbaste elbilen i Europa.
– Aldrig i mina drömmar hade jag trott att Enfielden var kapabel till den här nivån av prestanda. Det här skulle vara ett bra resultat för en modern superbil, för att inte tala om en sak som är 2,8 meter lång och designad för att som snabbast gå i 64 km/h, säger Jonny Smith till tidningen Endurance.

Aftonbladet Bil

ANNONS EXTERN LÄNK

Se över dina möjligheter till ett lån: Ansök om upp till 600 000 kr utan säkerhet genom Lendo.

Lendo

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Motor

ÄMNEN I ARTIKELN

Motor

Bilar

MER OM MIN BIL

Modellen är snabbast i världen – och tar dig längst

Tesla Model X – är snabbast i världen

Avslöjad: Kolla in Teslas nya modell