VW-chef stängs av efter apskandalen

Av: Stefan Hesserud Persson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Chefslobbyisten Thomas Steg stängs av från Volkswagen efter skandalen kring utsläppstester på aport.
Foto: Thinkstock
Chefslobbyisten Thomas Steg stängs av från Volkswagen efter skandalen kring utsläppstester på aport.

Skandalen kring de tyska biltillverkarnas utsläppstester på apor får nu konsekvenser.
Volkswagen stänger av en av sina toppchefer.

– Felaktiga, oetiska och motbjudande, säger VWs koncernchef om experimenten.

Thomas Steg, chefslobbyist på VW, stängs av, meddelar nu företaget i ett uttalande. Han ska självmant ha valt att kliva av, enligt nyhetsbyrån AP.

Steg sa i en intervju med tidningen Bild att han känt till experimenten, men valde att inte informera företagets dåvarande vd Martin Winterkorn.

NY Times-avslöjande

Avstängningen är den första konkreta åtgärden efter att New York Times avslöjat att forskningsorganet EUGT, som finansierats av bland andra BMW, Daimler och Volkswagen, utfört utsläppstester på apor. Det här för att bevisa att VWs dieselteknologi framgångsrikt kunde kontrollera giftiga kväveoxidutsläpp.

Försöken genomfördes innan biltillverkarnas stora fusk med dieselutsläppen avslöjades hösten 2015.

Så sent som igår avslöjade de tyska medierna Süddeutsche Zeitung och Stuttgarter Zeitung att EUGT även ska ha låtit mänskliga försökspersoner inandas kväveoxid.

Tar kraftfullt avstånd

Företrädare för biltillverkarna och tyska myndigheter har de senaste dagarna kraftfullt tagit avstånd från det inträffade och nu sällar sig VW:s koncernchef Matthias Müller till skaran.

– Metoderna som EUGT använt i USA var felaktiga, oetiska och motbjudande. Jag beklagar att Volkswagen varit inblandad som en av sponsorerna till EUGT, sa han under en presträff i Bryssel.

EU-kommissionären Elzbieta Bienkowska, som ansvarar för EU:s utredning av dieselskandalen, gav på tisdagen sina synpunkter på Twitter:

”Oacceptabelt”

"Att testa dieselavgaser på människor och apor är oetiskt och oacceptabelt för varje företag inom EU under det 21:a århundradet", skriver hon och ställer frågan om det är enskilda individer som gjort fel eller om det handlar om systemfel inom de inblandade företagen.

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C), som satt i den utredningskommitté som EU-parlamentet tillsatte efter VW-skandalen, riktar i ett mail till Aftonbladet hård kritik mot testerna.

”Toppen av isberg”

”Det är helt skandalösa nyheter att bilproducenter har använt apor och människor för att testa dieselutsläpp. Under mitt arbete i Parlamentets speciella undersökningsutskott om just Dieselskandalen fick vi inga rapporter om dessa typer av tester. Detta visar ännu en gång att vi tyvärr bara sett toppen av isberget”, skriver han.

Nyhetsbyrån AFP citerar forskare i Nederländerna som påstår att liknande försök på människor och djur har pågått i landet i åratal. Toxikologen Fleming Casse vid det statliga hälsoinstitutet RIVM avfärdar avslöjandena från USA och Tyskland som "storm i ett vattenglas".

Publicerad:

LÄS VIDARE