Elbilar dominerar bilsalongen i Frankfurt

Av: 

Kristofer Gustafsson

Trångt om uppmärksamheten i Frankfurt.
Trångt om uppmärksamheten i Frankfurt.

Bilar

Idag, torsdag, öppnar bilsalongen i Frankfurt.
Omkring 1 000 utställare från 39 länder trängs om uppmärksamheten.

Elbilar och självkörande koncept dominerar utbudet.

ANNONS

Billån upp till 500 000 kr vid köp från bilhandlare eller privatperson. Gör en enda låneansökan och få flera erbjudanden!

Extern länk från Lendo

Läs mer

När bilsalongen i Frankfurt öppnar för allmänheten är det en fordonsvärld någonstans mellan dröm och verklighet som betraktaren möter. I monter efter monter presenteras nya koncept. Men det är i ärlighetens namn ganska glest med handfasta nyheter – som går att köpa här och nu. Många av de bilarna ska bli verklighet först om några år. Förhoppningsvis.

Miljon besökare?

Frankfurt Motor Show är en av världens största bilsalonger – kanske den största. Senast det begav sig, 2015, kom 930 000 besökare. Frankfurt alternerar med Paris som den europeiska höstmässan.

I år omgärdas mässan av hot om dieselförbud och antal utställare har krympt. Många stora tillverkare har i år valt bort Frankfurt. Höga kostnader, enorm konkurrens om uppmärksamheten och nya digitala möjligheter att lansera egna produkter är några orsaker.

Mercedes i fokus

Salongens värsting är Mercedes AMG Project One. En tvåsitsig sportbil där tekniken är hämtad från formel 1-bilen som Aftonbladet berättat tidigare om.

Här är några nyheter och andra go´saker från golvet på bilsalongen i Frankfurt. Nu kör vi.

Audi R8 V10

Audi: Har ännu inte någon ren elbil i sitt program. Visar i Frankfurt bland annat upp konceptelbilen Aicon som är en förarlös elbil som rullar närmare 70 mil på en laddning. Visar också en vidareutveckling av Audi e-tron quattro, elbile.

Lamborghini Aventador S Roadster

Lamborghini: Aventador S Roadster har kallats mässan skönhet och släpps i 13 olika kulörer. Försäljningsstart blir det i februari 2018 och ingångspris ligger strax under tre miljoner kronor.

Bentley Continental GT

Bentley: Tredje generationen Bentley Continental GT med sexliters W12-motor som levererar 626 hästkrafter. Åttastegad automatlåda med aktiv fyrhjulsdrift. Accelererar 0-100 km/tim på 3,7 sekunder och toppfarten sägs vara kring 330 km/tim.

BMW EX7

BMW: Många företag visar upp nya koncept- och elbilar i Frankfurt. Bredast i elbilsklassen är BMW som räknar med att erbjuda 25 elektrifierade fordon, 2025. Den nya stora sjusitsiga suven X7 och X3 ska locka kunder. Företaget visar också upp elbilen Vision Dynamic och hävdar att den ska ge Tesla en match.

Borgward Isabella Concept

Borgward: Isabella Concept. Klassiskt tyskt bilmärke, som gick i konkurs 1961, är tillbaks med kinesisk ägare – Beiqi Foton Motors. Nu baserat i Stuttgart och hoppas kunna leverera bilar på hemmaplan redan i år. Men Isabella Concept, fem meter lång, kommer först 2019.

Bugatti Chiron

Bugatti: Chiron är snabbast i hela Frankfurt-klassen. Bugatti som inte har några produktnyheter på mässan har en förhoppning att den här kärran ska krossa hastighetsrekordet för fabriksbyggda bilar så småningom. Tidigare har Veyron Super Sport kört 431 km/tim. Chiron satte nyligen rekord och körde från 0 till 400 km/tim och tillbaks till stillastående igen på 41,96 sekunder. Finns onekligen många typer av rekord...

Duster

Dacia: Populära suven Duster i nytt utförande. En budgetbil som inte ska kosta mer än 100 000 kronor i Sverige är tanken.

Ferrari Portofino

Ferrari: Portofino, som ersätter California T, med en V8 med turbo som nu ger 592 hästkrafter och klarar 0-100 km/tim på 3,5 sekunder. Nytt lättare chassi och invändigt en 10,2-tums pekskärm.

Ford Mustang

Ford: Ny Mustang. Uppdaterad suv, EcoSport, med fyrhjulsdrift finns bland nyheterna på bilsalongen i Frankfurt.

Honda CR-V Hybrid

Honda: Presenterar också en elbil – Urban EV Concept. En konceptbil som är eldriven och ska lanseras 2019.

Mercedes-Maybach Cabriolet

Mercedes: Project One där Mercedes använder teknik från F1-teamets 1,6-liters V6-motor presenterades häromdagen. Men Mercedes visar också sin EQ A – den senaste elkonceptbilen. Mercedes har planer på totalt tio EQ-bilar med lång räckvidd senast 2025. Mercedes-Maybach Cabriolet får förstås också mycket uppmärksamhet.

Volkswagen Buzz

Volkswagen: Mycket handlar Volkswagen stora elbilssatsning och I.D Family. Men den gamla folkabussen i modern tappning och eldriven lockar förstås många betraktare.

Kia Stonic

Kia: Nya Stonic visas i Frankfurt och är en mindre bil med ny design.

Wey

Wey: Eller Great Wall Motors är bara en av många kinesiska koncept och bilar. Flera kinesiska fabrikanter suktar efter den redan överfyllda europeiska bilmarknaden. Tillverkade ursprungligen lastbilar men tillverkar nu suv-modeller.

Publisert:

LÄS VIDARE

Superguide: Så bra är 20 bästsäljare

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar

BMW

Mercedes

Elbilar

Kia

Ferrari

Volkswagen

MER OM MIN BIL

Mercedes visar upp sin värsting i Frankfurt

Galen bilutställning i Tokyo växlar upp

Superguide: Så bra är 20 bästsäljare

Laddhybrid-suvarna som du ska undvika

Superfynd på begagnat – spara 62 000 kr

Teslas elektriska lastbil – en riktig best

Nya Volvon XC40 avslöjad – av misstag

Ferrari 812 Superfast – en raket med ylande motor

Volkswagens vd tror på diesel i framtiden

Snåla bilfabrikanter orsakar dieselförbud

Volvo toppar krocksäkerhetsranking

Jaguar och Mercedes satsar på elbilar

På söndag blir Stockholm bilfritt

Volvo premiärvisar sin XC40

Årets Bil i världen – kan vara en Volvo

VW Golf mot 7 vassa utmanare – den här ska du välja

Volvo Cars utesluter inte dieselsubventioner

Robert Collins betyg – så bra är nya Volvo XC40

Varning för köp av orkanskadade bilar

VW-avslöjaren: Dieselbilens död överdriven

Här sladdar självkörande bilen med kungen

Greenpeace dieselprotest: Bordar fartyg med VW-bilar

Efter ”dieselgate” – här är de miljövänliga alternativen

Hård kritik mot Transportstyrelsens VW-agerande