Elbilar dominerar bilsalongen i Frankfurt

Trångt om uppmärksamheten i Frankfurt.
Trångt om uppmärksamheten i Frankfurt.

Idag, torsdag, öppnar bilsalongen i Frankfurt.
Omkring 1 000 utställare från 39 länder trängs om uppmärksamheten.

Elbilar och självkörande koncept dominerar utbudet.

När bilsalongen i Frankfurt öppnar för allmänheten är det en fordonsvärld någonstans mellan dröm och verklighet som betraktaren möter. I monter efter monter presenteras nya koncept. Men det är i ärlighetens namn ganska glest med handfasta nyheter – som går att köpa här och nu. Många av de bilarna ska bli verklighet först om några år. Förhoppningsvis.

Miljon besökare?

Frankfurt Motor Show är en av världens största bilsalonger – kanske den största. Senast det begav sig, 2015, kom 930 000 besökare. Frankfurt alternerar med Paris som den europeiska höstmässan.

I år omgärdas mässan av hot om dieselförbud och antal utställare har krympt. Många stora tillverkare har i år valt bort Frankfurt. Höga kostnader, enorm konkurrens om uppmärksamheten och nya digitala möjligheter att lansera egna produkter är några orsaker.

Mercedes i fokus

Salongens värsting är Mercedes AMG Project One. En tvåsitsig sportbil där tekniken är hämtad från formel 1-bilen som Aftonbladet berättat tidigare om.

Här är några nyheter och andra go´saker från golvet på bilsalongen i Frankfurt. Nu kör vi.

Audi R8 V10
Audi R8 V10

Audi: Har ännu inte någon ren elbil i sitt program. Visar i Frankfurt bland annat upp konceptelbilen Aicon som är en förarlös elbil som rullar närmare 70 mil på en laddning. Visar också en vidareutveckling av Audi e-tron quattro, elbile.

Lamborghini Aventador S Roadster
Lamborghini Aventador S Roadster

Lamborghini: Aventador S Roadster har kallats mässan skönhet och släpps i 13 olika kulörer. Försäljningsstart blir det i februari 2018 och ingångspris ligger strax under tre miljoner kronor.

Bentley Continental GT
Bentley Continental GT

Bentley: Tredje generationen Bentley Continental GT med sexliters W12-motor som levererar 626 hästkrafter. Åttastegad automatlåda med aktiv fyrhjulsdrift. Accelererar 0-100 km/tim på 3,7 sekunder och toppfarten sägs vara kring 330 km/tim.

BMW EX7
BMW EX7

BMW: Många företag visar upp nya koncept- och elbilar i Frankfurt. Bredast i elbilsklassen är BMW som räknar med att erbjuda 25 elektrifierade fordon, 2025. Den nya stora sjusitsiga suven X7 och X3 ska locka kunder. Företaget visar också upp elbilen Vision Dynamic och hävdar att den ska ge Tesla en match.

Borgward Isabella Concept
Borgward Isabella Concept

Borgward: Isabella Concept. Klassiskt tyskt bilmärke, som gick i konkurs 1961, är tillbaks med kinesisk ägare – Beiqi Foton Motors. Nu baserat i Stuttgart och hoppas kunna leverera bilar på hemmaplan redan i år. Men Isabella Concept, fem meter lång, kommer först 2019.

Bugatti Chiron
Bugatti Chiron

Bugatti: Chiron är snabbast i hela Frankfurt-klassen. Bugatti som inte har några produktnyheter på mässan har en förhoppning att den här kärran ska krossa hastighetsrekordet för fabriksbyggda bilar så småningom. Tidigare har Veyron Super Sport kört 431 km/tim. Chiron satte nyligen rekord och körde från 0 till 400 km/tim och tillbaks till stillastående igen på 41,96 sekunder. Finns onekligen många typer av rekord...

Duster
Duster

Dacia: Populära suven Duster i nytt utförande. En budgetbil som inte ska kosta mer än 100 000 kronor i Sverige är tanken.

Ferrari Portofino
Ferrari Portofino

Ferrari: Portofino, som ersätter California T, med en V8 med turbo som nu ger 592 hästkrafter och klarar 0-100 km/tim på 3,5 sekunder. Nytt lättare chassi och invändigt en 10,2-tums pekskärm.

Ford Mustang
Ford Mustang

Ford: Ny Mustang. Uppdaterad suv, EcoSport, med fyrhjulsdrift finns bland nyheterna på bilsalongen i Frankfurt.

Honda CR-V Hybrid
Honda CR-V Hybrid

Honda: Presenterar också en elbil – Urban EV Concept. En konceptbil som är eldriven och ska lanseras 2019.

Mercedes-Maybach Cabriolet
Mercedes-Maybach Cabriolet

Mercedes: Project One där Mercedes använder teknik från F1-teamets 1,6-liters V6-motor presenterades häromdagen. Men Mercedes visar också sin EQ A – den senaste elkonceptbilen. Mercedes har planer på totalt tio EQ-bilar med lång räckvidd senast 2025. Mercedes-Maybach Cabriolet får förstås också mycket uppmärksamhet.

Volkswagen Buzz
Volkswagen Buzz

Volkswagen: Mycket handlar Volkswagen stora elbilssatsning och I.D Family. Men den gamla folkabussen i modern tappning och eldriven lockar förstås många betraktare.

Kia Stonic
Kia Stonic

Kia: Nya Stonic visas i Frankfurt och är en mindre bil med ny design.

Wey
Wey

Wey: Eller Great Wall Motors är bara en av många kinesiska koncept och bilar. Flera kinesiska fabrikanter suktar efter den redan överfyllda europeiska bilmarknaden. Tillverkade ursprungligen lastbilar men tillverkar nu suv-modeller.

Publisert:

LÄS VIDARE