Touareg VW:s första hybrid

Av: 

Martin Ström

Bilar

Snålare drift med Bensin- och elmotor

Touareg - VW:s första modell som förses med hybriddrift
Touareg - VW:s första modell som förses med hybriddrift

Touareg blir Volkswagens första hybrid.

På fredag kör Aftonbladet Bils reporter Martin Ström bilen i Tyskland.

Passa på att ställa frågor om hybriden och om företagets miljösatsning.

Lexus har länge haft en hybrid-suv. Sent om sider är det dags för de tyska märkena att replikera och nu i veckan ska vi köra Volkswagens bidrag – Touareg Hybrid.

El och bensin

Bilen har en elmotor på 52 hästkrafter som kan driva bilen upp till 50 km/h enbart med batterikraft. Som huvudmotor agerar dock en bensindriven V6:a som i vanliga Touareg ger en förbrukning på 1,36 l/mil.

VW hävdar att hybridversionen ska dra under 0,9 l/mil, detta trots att man ökat effekten från 280 hk till 333 hk med en kompressor. Tillsammans med elmotorn ska drivlinan ge samma fartresurser som en V8 men alltså betydligt lägre förbrukning.

Osäker törst

Ska bli intressant att se hur mycket bilen drar i verkligheten och inte minst hur väl den nya EU-körcykeln för hybridbilar stämmer. Då allt fler hybrider når våra vägar inom de närmsta åren har man nämligen modifierat den vanliga körcykeln för att även ge ett korrekt värde för hybriders blandade förbrukning.

Vid provkörningen finns förutom en rad tekniska expert från VW även andra miljöinriktade bilar som till exempel Passat Ecofuel (gasdriven), Passat BlueTDI (med kväveoxidkatalysator) och Passat BlueMotion (med start/stopp-teknik).

ANNONS EXTERN LÄNK

Se över dina möjligheter till ett lån: Ansök om upp till 600 000 kr utan säkerhet genom Lendo.

Lendo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar