Pengakris försenar nya Saab minst två år

Publicerad:
Uppdaterad:

flera hundra miljoner saknas

Saab 9-3 kombi blir minst två år försenad på grund av den ekonomiska krisen i Trollhättan.

Bilen skulle ha lanserats nästa år, nu pekar det mesta på produktion först år 2006.

Nya Saab 9-3 börjar produceras först 2006.
Foto: LASSE ALLARD
Nya Saab 9-3 börjar produceras först 2006.

Saab visar 9-3 kombi som konceptbil på bilsalongen i Frankfurt i september.

Bilen är i princip produktionsklar, det är en "riktig" bil som går att köra, men Saab saknar pengar till investeringar i produktionen. Enligt källor på Saab saknas ett par hundra miljoner kronor innan produktionen i den ombyggda Trollhättefabriken anpassats för den nya kombin.

Fram till förra året fick Saab årliga mångmiljonbidrag från General Motors i Detroit för att täppa igen hålen i verksamheten, men förra året när förlusten steg till 4,5 miljarder kronor tog tålamodet slut.

Sparkrav från Detroit

Nu kräver Detroit rejäla besparingar i Trollhättan innan det blir mer pengar. Därför försenas 9-3 kombi minst två år vilket gör att bilen redan är gammal när den ska introduceras.

Saab 9-3 sportsedan som lanserades förra året är en succé, och i höst börjar de första cabrioletversionerna levereras till kunder i USA. Men framför allt här hemma i Sverige är det kombin som beräknas bli storsäljaren.

Volvo kommer med nya bilar i nästan samma klass som Saab 9-3 under hösten. Fyradörrars S40 och kombin V50 riktar sig mot samma köpare som Saab 9-3, men priserna ligger minst 30 000 kronor lägre.

Robert Collin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN