Prispressad anglosax med vardagslyx

MOTOR

Engelsmännen har alltid haft känsla för smakfull elegans.

För att vara en enkel bil i Golf-klassen bjuder Rover 45 på vardagslyx i form av krom och läderklädsel. Bra totalekonomi och goda utrymmen talar för denna uddabil.

Teknik

Nuvarande Rover 45 ersatte 400-serien år 2000 med ny front, mer krom och omarbetad inredning. Bilen bygger i grunden på Honda Civic och börjar bli till åren kommen. I fråga om förfining och utrustningsnivå når inte 45:an upp till nyare konkurrenter. Tre motoralternativ finns på 400-serien: 1,4, 1,6 och 1,8 liter. Efterföljaren finns bara med 1,8-litersmotor, men finner du en importerad 2,0-litersdiesel är även det ett ekonomiskt och bra alternativ. Nyligen lanserades en ansiktslyft Rover 45.

Utrymme

Rover 400 finns i fyrdörrars sedanutför-ande med vanlig bagagelucka eller som femdörrars kombi-sedan. Ersättaren 45 finns endast som femdörrars. Genom att förlänga karossen är bilen relativt stor och bör placeras i den mindre mellanklassen snarare än småbilssegmentet.

Jämfört med exempelvis Ford Focus känns 45:ans interiör daterad.

Utrustning

Standardutrustningen är tämligen omfattande och där ingår bland annat luftkonditionering, aluminiumfälgar, fjärrstyrt centrallås och krockkuddar. I Connoiseur-version har bilen läderklädsel och kromade sidospeglar.

Ekonomi

Rover är fortfarande ett litet märke i Sverige med förhållandevis dåligt rykte. Sämre än vad bilarna förtjänar. Som begbilsspekulant är det tacksamt att modellen inte är populärare än vad den är. Chanserna att fynda en nyare begagnad bil är stora. Om du hittar bilen hos bilhandlaren är det rejält prutläge.

Bilhandlare avskyr stora lager och är det ingen köprush säljer han bilen billigt. Var bara iskall och vänta ut rätt pris.

På vägen

Sittkomforten är utmärkt, man åker bekvämt även på längre resor. Bilen känns rätt alert i svängarna utan att överraska med några bländande köregenskaper.

Kvalitet

Enligt Bilprovningen är de flesta felen ägarrelaterade såsom inställning av strålkastarna. Bilarna är ofta väl underhållna och sällan hårt körda eftersom modellen tycks tilltala den äldre kundkategorin. Har det att göra med den brittiska konservatismen att göra mån tro?

Rover 45

David Lilja

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Biltester