Ny kanadensisk stjärna på elhojshimlen

MOTOR

Sora - mejlar när den är fulladdad

Motorcykelmarknaden berikas med allt fler eldrivna modeller. Nu senast visar kanadensiska Lito Green Motion upp prototypen Sora som börjar ta form och, enligt företaget, kommer debutera i samband med Montreals F1-race den 12 juni i år.

Nya Sora lär vara fullsmetad med senaste teknik, erbjuder en topphastighet på över 200 kilometer i timmen och en aktionsradie på omkring 30 mil på en laddning.

Motorn är en vätskekyld 3-fas växelströmsenhet som uppges erbjuda 80 Newtonmeter vridmoment, automatisk (CVT) växellåda och remdrift.

Besked via mejl

Batteripacket, med sina litium-polymer-batterier på 12 kWh sägs laddas fullt på ungefär 8 timmar. Och när batteriet är fulladdat meddelas det via e-post. En GPS är integrerad i Soran och ligger till grund för flera specialfunktioner (förutom att hjälpa dig att finna rätt). Bland annat finns ett ”Safe Range System” med vars hjälp föraren markerar slutdestination, varpå energiåtgång till destinationen beräknas.

Dessutom finns ett särskilt ECO-läge. Systemet toppas av regenerativ bromsteknologi, vilket betyder att batteriet laddas vid bromsning.

El-sadel

Enligt företagets uppgifter erbjuder Sora bland annat elektriskt justerbar sadel.

Ramen samt svingarmen är tillverkad av aluminium medan kåpan är tillverkad av kolfiber. Framgaffeln är en 43-millimeters upp-och-ner-vänd modell som är fullt justerbar. Bak finner vi en diagonalt monterad stötdämpare med justerbar fjäderförspänning.

Frambromsen består av dubbla radiellt monterade fyrkolvsok och bromsskivor på 310 mm. Bak bromsar ett tvåkolvsok tillsammans med en 250 millimeters bromsskiva.

Sora lanseras den 12 juni i år. Därefter lär det dröja ytterligare innan modellen dyker upp ute i handeln. Ungefärligt pris, med dagens växelkurs, är cirka 285 000 kronor (44 000 dollar).

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar