Toyota återkallar miljontals bilar

Av: 

Benjamin Ekroth

Sofia Roström Andersson

Bilar

19 000 bilar ska åtgärdas i Sverige

Toyota Prius, Avensis och Corolla berörs i Sverige.
Toyota Prius, Avensis och Corolla berörs i Sverige.

Toyota återkallar bilar – igen.

2,77 miljoner fordon kallas nu tillbaka världen över efter problem med styrmekanismen och vattenpumpen.

I mitten av oktober återkallade företaget 7,4 miljoner bilar över hela världen efter att ett fel i en fönsterhiss som riskerar orsaka bränder i flera av Toyotas bilmodeller upptäckts.

Fått in hundratals klagomål

I går tillkännagav biljätten att ytterligare 2,77 miljoner fordon ska återkallas, skriver AP. Den här gången är det problem med vattenpumpen och styrmekanismen som uppdagats.

Återkallningen gäller 13 modeller som sålts mellan augusti 2000 och januari 2012, bland dem hybridbilen Prius, enligt en anmälan till Japans transportdepartement, skriver TT-Reuters.

Enligt företaget har varken några skador eller olyckor rapporterats in, men över 400 klagomål har kommit in angående problem med pumpen bara i Japan.

Oklart om svenska ägare drabbas

En handfull bilägare har klagat över problem med styrningen, skriver nyhetsbyrån. 1,5 miljoner av bilarna ska ha sålts i Japan.

Även i Sverige ska Toyotamodeller återkallas på grund av fel i styrsystemet. Enligt Toyota gäller det 12 710 bilar och det rör sig om modellerna Prius, Corolla och Avensis. 6 437 svenska Prius-ägare berörs av felet på vattenpumpen för hybridsystemet, skriver biltidningen Teknikens Värld.

– Nu skickar vi brev till våra kunder och ber dem komma in för kontroll, säger Toyota Sveriges informationschef Bengt Dalström till TT.

När kunden fått brevet ombeds han ta kontakt med sin lokala Toyotaverkstad och bestämma en tid.

– Kontrollen går snabbt och om en eventuell åtgärd behövs tar det mellan 1 och 1,5 timme, säger Dalström.

I grannländerna Norge och Danmark återkallas närmare 20 000 respektive 23 000 Toyota-bilar för kontroll, skriver NTB och Ritzau.

ANNONS

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline!

Extern länk från Dackonline SE

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar