Audi backar – efter avslöjande

Av: 

Olof Adlercreutz

Bilar

Premium-biltillverkaren Audi drar nu tillbaka bilar efter problem med styrningen, efter ett avslöjande från biltidningen Teknikens Värld.

– Det är bra när biltillverkarna tar sitt ansvar, säger chefredaktören Daniel Frodin.

Felet består i att det elmekaniska styrservot helt plötsligt kan bete sig opålitligt, först genom att inte verka alls – för att sedan slå till ordentligt.

– När det är riktigt illa känns det som att ratten ska lossna när servon slår till, säger Audi-ägaren Jan Ellwoth till Teknikens Värld.

Problemet med styrningen upptäcktes av Teknikens Värld men slogs undan av Audi, som kallade det ett ”komfortproblem”. Men när fler kunder hörde av sig ändrar sig alltså tillverkaren – och gör om bilarna.

Nu återkallas samtliga bilar som utrustats med den felaktiga styrningen.

Servostyrningen ska känna av hur mycket och hur fort man vrider på ratten. Vrider man ingenting alls händer ingenting, men vid rattrörelser tar elektroniken över.

– Det är en störning i systemet som inträffat vid nollgradersväder, under speciella vägförhållanden. Det beror även på körmönster och däcktyper, säger Audis presschef Irene Bernald till Aftonbladet Bil.

Tillverkade efter 2012

Bilarna som berörs är av modellerna A4, A5, A6, A7 och Q5 som är tillverkade efter sommaren 2012. Hur många bilar som berörs av problemet vill Audi Sverige dock inte svara på. Övriga bilar har inte den aktuella styrningen.

Audi kommer nu att kontakta samtliga ägare som rapporterat in problemet för åtgärd. Alla andra bilar som också är utrustade med den elmekaniska styrningen kommer att få felet fixat i samband med nästa service.

– Det är bra att biltillverkarna tar sitt ansvar, nu gör Audi det och det är bra framför allt för deras kunder, säger Teknikens Världs chefredaktör Daniel Frodin i ett uttalande.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor. Gör det bara.

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar