Rekordsnabb långresa över islagd kontinent

MOTOR

Expedition färdades över Antarktis i miljöfordon

1 av 3 | Foto: Det här fordonet har expeditionen använt sig av under färden tvärs över Antarktis.

303 timmar tog det för teamet i Moon Regan Tansarctic Expedition att korsa Antarktis. De gjorde den nästan 2000 kilometer långa resan med två sexhjuliga forskningsbilar och ett propellerdrivet miljöfordon.

Moon Regan Tansantarctic Expedition är snabbast att ha korsat Antarktis. I ett biodrivet fordon som närmast är att likna vid en liten helikopter på skidor, och två sexhjuliga följebilar, har expeditionen färdats över den istäckta kontinenten.

Började vid Union Glacier

Tiomannateamet som leddes av Andrew Moon och Andrew Regan lämnade Union Glacier den 25 november och kom fram till Ross-shelfisen den 9 december. Det tog expeditionen 303 timmar att färdas den 1945,9 kilometer långa sträckan.

Målet för expeditionen var att kartlägga klimatföräningringarna och försöka slå hastighetsrekord under färden över kontinenten.

Expeditionesmedlemmarna har använt sig av det fordon man kallar BIV, som står för Bioinspired Ice Vehicle. Den har plats för en person och är anpassad för att drivas med etanol, E85.

Propeller och skidor

BIV-fordonet har en propeller och tre skidor som har individuell fjädring. Fordonet som väger cirka 700 kilo kan nå en toppfart av 135 kilometer i timmen. Expeditionsmedlemmarna har studerat hur biobränsle reagerar under Antarktis extrama klimatförhållanden, samtidigt som man har velat visa att hjuldrivna landgående fordon är bättre och miljövänligare transportmedel än flyg, när det gäller långa transporter genom islagd terräng.

De två sexhjuliga följebilarna har fungerat som expeditionsmedlemmarnas hem och laboratorium under resan. Efter att ha korsat kontinenten och nått fram till Rosshavet den 9 december, är expeditionen nu på väg tillbaka mot sydpolen och hoppas att klara av återfärden på nio dagar. Det skulle i så fall göra expeditionen till den enda fordonsburna antarktisexpedition som gjort en tur- och returresa över Antarktis.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar