Hemlig BMW skapade bombpanik i USA

MOTOR

Hög chef glömde stänga av stadsjeepen när han parkerade

1 av 4 | Foto: Det var en sådan här BMW X3-prototyp som BMW-chefen parkerade i New York.

En ny BMW skapar alltid viss uppmärksamhet.

Men frågan är om inte nästa X3 tar priset?

Den fick i alla fall New York-polisen att rycka ut med hela bombstyrkan.

En lätt maskerad prototyp av nästa BMW X3 skapade panik i New York i helgen. Någon fick för sig att bilen, som stod parkerad med motorn igång utanför Naturhistoriska museet på Manhattan, kunde innehålla en bomb.

Och i USA tar man inte lätt på bomber. Polisen spärrade av flera kvarter runt västra Central Park och skickade in bombgruppen för att ta reda på vad det var för sprängstoff som stod och puttrade vid trottoaren.

Efter ett tag kunde dock specialisterna konstatera att det inte var Al-Qaida som varit framme, utan i stället Martin Birkmann, chef för motorsportsavdelningen hos BMW i USA.

Lät bilen stå på tomgång

Birkmann hade missat att stänga av tändningen när han parkerat för att ta en liten promenad i parken, brättade en presstalesman för BMW efter händelsen.

När felet upptäckts och avspärrningarna hävts kunde Birkmann ta sin hemliga bil och köra vidare. Vad hans chefer säger om hur han använder prototyper förtäljer dock inte historien, men vi kan ju gissa att det inte lär ha varit allt för muntra miner.

Den nya BMW X3 kommer, som vi berättat tidigare, att presenteras mot slutet av året för att möta konkurrensen från Audi Q5 och Mercedes GLK.

Lånar detaljer från koncept

Den nya stadsjeepen kommer att ha ungefär samma mått som dagens, men utseendemässigt får den en del nya detaljer. En del kommer att tas från CS-konceptet, som BMW visat på salonger tidigare, men som inte satts i produktion. I stället lånar konceptbilen ut bland annat designen på en fräckare grill, och nya strålkastare.

Även inredningsmässigt rapporteras BMW jobba hårt med att höja kvalitet och känsla.

Motormässigt kommer X3 bland annat att utrustas med dubbelturbon på 3 liter som i dag finns i 335i. Dessutom kommer den kraftfulla 2,0-litersdieseln på 204 hästar.

BMW planerar också, precis som många andra i klassen, för en hybridmotor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar