Robot kör bil från Italien till Kina

Av: Bytbil

Publicerad:
Uppdaterad:
Sträckan Italien–Kina är på cirka 1300 mil.
Sträckan Italien–Kina är på cirka 1300 mil.

Två stycken robot-körda elbilar kommer att köra 1300 mil – från Italien till Kina.

Syftet är att demonstrera autonoma fordons kompetens att klara av komplicerade trafiksituationer över långa sträckor.

De två orangea minibussarna kommer att färdas från Rom, via Moskva till Shanghai och resan beräknas ta tre månader. Forodonen är utvecklade av tekniker från Vislab, ett fristående laboratorier vid Parmas universitet. Skåpbilarna drivs helt av el och kommer att köra mellan tio till 16 mil om dagen med en snitthastighet på runt 65 km/h.

Med hjälp av kameror och lasersensorer ska robotförarna kunna avgöra hur de ska köra och vilken väg de ska välja – men för säkerhets skull kommer det alltid att vara en forskare med i bilen för att kunna ta över om något går snett.

Bilen kommer att laddas varje natt, men har stora solpaneler på taket för att kunna ”tanka” energi under dagtid.

Om projektet med robotteknologin visar sig vara lyckat, spår Vislab att förarlösa lastbilar kan vara en verklighet inom tio år. Och förarlösa bilar skulle då ligga inom en tidsram på 20 år. Vislab tänker även att teknologin ska användas av jordbruks- och gruvmaskiner eller i tätbebyggelse som städ- och sopphanteringsfordon.

Bilarnas position kommer hela tiden att visas på en specialsajt och live-video kommer att visa hur de klarar av trafiken. Om tidsschemat håller kommer de båda robotförarna att ratta sina små bussar i Shanghaitrafiken i slutet av oktober (projektet är något försenat och påbörjades inte förens den 22 juli).

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN