Extra många poliser och tätare kontroller i påsk

”Vi kör dubbla skift - ska göra allt för att få ner farten”

Polisen storsatsar i påsk.

Extra personal och täta trafikkontroller ska förhindra trafikolyckor – och fler trafikdöda.

– Vi ska göra allt för att få ner farten, säger Pär Halldén, trafikchef Uppsala län.

Dra ner på hastigheten i påsk – det kan rädda ditt liv. Så lyder trafikpolisens huvudråd inför påskhelgen, av tradition en mycket mörk och dyster trafikhelg.

Förra året dog nio personer i påsktrafiken, att jämföra med helsvarta 1999 då 13 personer avled. I genomsnitt inträffar åtta dödsfall varje påskhelg på landets vägar.

Extra resurser i hela landet

Trafikpoliser i hela landet kraftsamlar nu och avsätter extraresurser för att försöka minska antalet trafikolyckor.

Från Skåne till Norrbotten kommer trafikpoliser att hårdbevaka bilisternas framfart i påsktrafiken, där skärtorsdagen och annandag påsk är de stora resdagarna.

I Uppsala län står 20-25 trafikpoliser beredda.

– Vi sätter in så mycket resurser vi bara kan och riktar in oss på att vara synliga på E4:an, E18 och riksväg 70 redan från skärtorsdagen då många väljer att resa norrut, säger Pär Halldén, trafikchef i Uppsala län.

Även lasten kollas

Sedan nya E4:an drogs förbi Uppsala har de riktigt allvarliga trafikolyckorna gått ner.

– Men fortfarande brukar det vara trafikproblem under påsken. Det är tyvärr fortfarande för många avåkningar på E4:a på grund av höga hastigheter, även fyllkörningar förekommer, säger Pär Halldén.

Fart- och ut andningsprover kommer att utföras flitigt i hela landet.

Polisen kommer även att titta extra på hur bilen är lastad – och uppmanar samtidigt folk att försöka ta det lugnt i trafiken och inte stressa.

Halt ute på vägarna

Aftonbladet trafikreporter Robert Collin befinner sig själv ute på vägarna nu under påsken och har några tips till alla bilister ute i trafiken.

– Tänk på att inte lasta bilen för tungt, köregenskaperna blir lidande. Lasta de tunga grejerna långt fram och ner i bilen, säger Robert Collin.

Och vintern har ännu inte släppt greppet om landet. Varning för ishalka på vägarna.

– Det ligger fortfarande snö kvar på flera ställen, så vinterdäcken ska fortfarande vara på. Det är även mycket vatten på vägarna, med risk för vattenplaning . Varning för att det på nätterna kan frysa till och bli riktigt halt, säger Collin.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN