Oväntade fyndet i nyinköpta bilen

Publicerad:
Uppdaterad:

Saab

Bilmekanikern Frans, 41, hittade över 30 år gammal snusdosa i Saaben: ”Smått otroligt”

1 av 4 | Foto: Foto: Privat
I Frans nyinköpta Saab låg en snusdosa – som är minst 35 år gammal.

Här snusfyndet som skapar likes-hysteri.

Frans Sångberg hittade en bortglömd snusdosa i sin nyinköpta Saab 99 från 1975.

När han lade upp bilden på Facebook rasade ”likesen” in.

– Jag är absolut överraskad av responsen, det känns smått otroligt, säger han till Aftonbladet Bil.

Häromdagen passade Saab-entusiasten Frans Sångberg i Örnsköldsvik på att städa ur sin Saab 99, som han precis köpt från en bekant.

När 41-åringen skulle rensa i bagageluckan gjorde han ett minst sagt oväntat fynd.

– Längst inne i ett hörn låg en snusdosa med metallock. Jag blev förstås överraskad och tog upp den, säger Frans Sångberg, till vardags bilmekaniker.

Han passade på att ta några bilder på dosan och postade sedan den på Facebook – vilket fick vänner och bekanta att bli lyriska.

– Jag lade upp bilderna kvart över elva i en Saab-grupp. Bara några timmar senare hade jag över 130 ”gilla”. Det känns både kul och lite konstigt att så många engagerat sig.

Har du testat snuset?

– Nej, det luktar inget bra och är torrt. Det ser gammalt ut. Våga testa skulle man väl göra, men jag tror inte det skulle smaka så bra.

”Plåtlocken försvann 1981”

Hur gammal är då snusdosan? Frans Sångberg hittade ingen datummarkering, men att få fram en ungefärlig ålder är möjligt.

Enligt Elaine Edholm, intendent hos Swedish Match, har dosan minst 35 år på nacken.
– Plåtlocken försvann 1981. Även om bilen är från 1975 betyder inte det att dosan är exakt från 1975. Den dåvarande ägaren till bilen kan ju ha haft den i ett par år. Dosan är i alla fall inte tillverkad senare än 1981, säger hon.

Hon skulle dock inte rekommendera att baka en ”prilla” på det upphittade snuset.
– Snus är ett livsmedel och det kan ju tänkas att det finns en viss mängd bakterier i dosan som inte är så hälsosamma. Lägg därtill att smaken är nog inte den bästa.

Får hedersplats

Vem som glömde dosan i bilen lär förbi ett olöst mysterium. Efterforskningarna Frans Spångberg gjort har hittills varit resultatlösa.
– Jag skickade ett sms till förra ägaren. Han svarade att snuset såg ”pinfärskt” ut haha. Nej, men varken han eller någon i hans familj kände igen den. Min gissning är ägaren innan honom, ett dödsbo, sitter på svaret.
Dosan behåller han.

– Jag har en liten hylla med gamla oljeburkar och lite gamla häftiga bilprylar, den får stå där. Visst är den lite rostig, först tänkte jag skrapa bort rosten men vågar inte.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL