Nya elbilen: 1 090 hästar – 80 mil räckvidd

Av: 

Erik Gustafsson

Motor

Tesla kan få det svettigt framöver – superelbilen Quant kryper allt närmare produktion.

Effekten? 1 090 hästkrafter. Räckvidden? 80 mil.

Allt tack vare batteriteknik som gör laddningen blixtsnabb.

Här är superelbilen från Lichtenstein med stort S. Fyra stycken elmotorer – en till varje hjul – 1 090 hästkrafter och en nygammal batteriteknik ska göra att nya Quant F slår allt.

Modellen visades upp för första gången på bilsalongen i Genève i fjol, men när det då nästan bara var ett skal kommer företaget i år tillbaka. Men nu med en nästan produktionsfärdig bil.

Accelerationen inte avslöjad

Under det stora skalet, Quant F mäter 5,25 meter på längden, gömmer sig utrymme och sittplatser för fyra och ännu längre in hittar vi en ”revolutionerande” tvåstegad automlåda. Mer vill inte Quant avslöja, inte heller hur snabb accelerationen väntas bli. Toppfarten anges däremot till 300 km/h. I jämförelse accelererar Tesla Model S P85D med 700 hästkrafter från stillastående till hundra på blixtsnabba 3,4 sekunder.

Nygammal batteriteknik

Till skillnad från Model S ska Quant däremot inte rymma något stort batteri. I stället har företaget bakom modellen, NanoFlowcell, vidareutvecklat en nygammal teknik med flytande elektrolyt som ska skapa ström – och göra räckvidden på 80 mil möjlig. Det handlar om joniserade vätskor i två tankar om totalt 500 liter, och när ”batteriet” tar slut ska man kunna tömma ur den ”förbrukade” vätskan och fylla på med ny fulladdad. Därmed slipper föraren långa laddtider och kan fortsätta på 80 nya mil.

När NanoFlowcell drar igång produktionen är inte avslöjat, men förhoppningsvis avslöjas mer på årets upplaga av Genève-salongen i mars månad.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk din månadskostnad och samla dina lån med Lendo - ansök enkelt här.

Lendo

Publisert: