Bild: Förbjudna regplåten: KKK

Av: Erik Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Svartlistad sen flera år – finns chans att byta

Bokstavskombinationen på regplåten förbjöds redan 2010.

Ändå kör bilar fortfarande runt med de spärrade skyltarna.

– Några skyltar från den berömda listan fanns redan ute i trafik när de förbjöds, säger Mikael Andersson på Transportstyrelsen.

Av Sveriges tolv miljoner registreringsnummer är 91 000 bannlysta – men här är bilden som visar att de används ändå. Bilen på bilden, tagen av en uppmärksam läsare i Karlstad, kör runt med förkortningen av namnet på den ökända och rasistiska organisationen KKK.

Bokstavskombinationen är en av de 91 stycken som har spärrats av Transportstyrelsen då de kan väcka anstöt – men eftersom just KKK var tillåtet fram till 2010 finns bilarna kvar i trafiken.

– Det är såhär att ett antal av skyltarna som finns på den berömda listan har funnits ute i trafik när kombinationen spärrades. KKK lades till på listan vid senaste översynen 2010 och har tilldelats fordon innan dess, men nu kommer det inte några fler, säger Mikael Andersson, pressansvarig för registreringsfrågor på Transportstyrelsen.

Finns hundratals på vägarna

Men den vita skåpbilen är långt ifrån ensam. Det finns hundratals andra svenskar som också kör runt med både den spärrade KKK-kombinationen och någon av de 90 andra. Men det finns en möjlighet för dem att byta. Enligt Transportstyrelsens hemsida beviljar myndigheten byte av registreringsnummer om man har en bokstavskombination som tidigare använts men i dag är spärrad.

– Listan med kombinationer är inte skriven i sten utan revideras från och till. Senaste ordentliga översynen gjorde 2010 och då valde man att släppa 60 skyltkombinationer fria. Den här typen av revideringsarbete dyker upp ibland, senare framåt hösten sätter man igång och kollar på skyltkombinationer som börjar på Y och Z, säger Mikael.

■ ■ Tack till Martin som delade med sig av bilden!

Aftonbladet Bil har sökt bilens ägare utan framgång.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN