Jul-bilisterna tappar bort bilen

avErik Gustafsson

1 av 3 | Foto: FOTO: Kai Rehn
På parkeringsplatsen utanför IKEA i Göteborg gäller det att veta var man ställde bilen.

Runt jul varje år ökar antalet efterlysta fordon markant.

Men ökningen beror inte på ökad aktivitet hos bilsugna jultjuvar.

En av fem stöldanmälda bilar är i själva verket bortglömda – av föraren.

Varje månad stöldanmäls i snitt 175 bilar hos försäkringsbolaget If, men det finns en månad som får siffrorna att skjuta i taket. December. Men det är inte högre aktivitet hos biltjuvarna som ligger bakom ökningen. Det gör nämligen julstressade bilister som helt enkelt glömmer bort var bilen står parkerad.

– Den typiska kunden som tappar bort sin bil är en stressad trebarnsfar som kör en nyare bil och bor i Stockholm, säger Lars-Elis Ekeberg, motorskadechef på If.

2006 värsta året

Enligt If var det var femte bil som stöldanmäldes förra året  som i stället var borttappad. Värsta vintern verkar varit 2006 – då stod hela 33 procent av de stöldanmälda bilarna bortglömda på någon parkering.

Sett över hela året är i snitt åtta procent av de stöldanmälda bilarna borttappade, men motorskadechefen Lars-Elis Ekberg har ett enkelt tips till den som blivit av med bilen.

- Om man varit och handlat i ett köpcentrum och bilen är borta när man kommer ut från butiken är ett bra tips att åka tillbaka till samma parkering klockan tio på kvällen. Då är chansen stor att bilen står ensam kvar där och väntar.