Kolla, så mycket mer drar bilen egentligen

MOTOR

Äntligen en relevant förbrukningssiffra.

PSA Peugeot Citroën har som första bilkoncern redovisat hur mycket bränsle deras bilar egentligen förbrukar.

Och i flera fall drar bilarna 50 procent mer än utlovat.

Hur mycket soppa drar din bil egentligen? Oavsett vilket märke du kör – lär den deklarerade förbrukningen vara rätt svår att uppnå i vardagstrafiken.

Nu får vi i varje fall reda på vad några av Peugeot, Citroën och DS modeller drar. Detta efter att bilkoncernen PSA nu börjat redovisa den verkliga förbrukningen – istället för att hålla sig till de overkliga laboratoriesiffrorna.

Tusentals kronor om året

Så vad innebär det? Jo, att ingen av de testade bilarna var i närheten av deras påstådda förbrukning. I de flesta fall visar siffrorna att förbrukningen ligger på 35-45 procent över laboratorietesterna. Som bäst är det ”bara” 30 procent mer och sorgebarnet drar 67 procent mer.

Och skillnaderna innebär rätt stora pengar på ett år. I fallet med Peugeots 3008 (1,2l Puretech 130) handlar det om 405 liter mer bensin räknat på en årlig körsträcka om 1 500 mil. Översatt till pengar vid pumpen rör det sig om mer än 5 000 kronor (räknat på 13 kr/liter).

Vill vara ärliga

Skälet till att PSA valt att redovisa sina siffror för 28 modeller är att man vill ta tjuren vid hornen. Nya testcykeln (kallas RDE – Real Drivning Emission) är på gång och det måste biltillverkarna anpassa sig efter. Genom att vara först på banan hoppas man på att få en stämpel som ”ärliga”.

Senare i år kommer ytterligare modeller att redovisas, därtill ska PSA lansera en onlinebaserad simulator där man ska kunna kontrollera och jämföra bränsleförbrukning beroende på körstil och trafikmiljö.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

ARTIKELN HANDLAR OM