Välkommen till bion i baksätet

Bilar

Björn Bergman testar dvd till bilen

Med bio i bilen blir långresan kort, brukar det heta i reklamen.

Nu kommer ny teknik som gör det enklare och billigare att skaffa underhållning i baksätet. Vi har testat bildspelarna som ersätter videon.

Med en dvd-spelare i baksätet blir bilfärden en lugn historia.
Med en dvd-spelare i baksätet blir bilfärden en lugn historia.

Nu kan vem som helst skaffa avancerad underhållning i bilens baksäte för en billig penning - utan komplicerad installation. En bärbar dvd-spelare som klarar både köpta långfilmer och heminspelade program är nu inte större än ett dvd-fodral. Den kan du ta med dig överallt, och den kan lätt sättas in i bilen när det är långresa på gång och barnen behöver sysselsättas.

Hårddisk det senaste

Det finns nu mängder av "media-spelare" på marknaden - apparater som ersätter den gamla videon med bandkassetter. Senaste utvecklingen inom bildspelarna är att de förses med hårddisk som lagringsmedium. Det betyder att kapaciteten i praktiken är obegränsad - det finns diskar som rymmer flera hundra timmar långfilm. Men det innebär också att man själv måste föra över filmerna till hårddisken. De allra flesta apparater förutsätter att man gör det via en dator. Mediaspelaren fungerar som en fristående hårddisk, och filmerna överförs i form av datafiler via en så kallad USB-kabel.

Trådlöst är bäst

Den som inte är så hemma på detta med datafiler, bör välja en mediaspelare som kan spela in direkt från tv, från video eller en dvd-spelare. Det är enklaste sättet att ta med sig barnprogram från teve eller gamla videokassetter utan krångliga omvägar via datorn. Den apparattypen är dock inte så vanlig. I vårt test här är MoviePal Pro en sådan spelare.

Ljudet till baksätesprogrammen avlyssnas lämpligast med hörlurar. Alla spelare har hörlursutgång av typen minijack, men om flera ska titta är det mest praktiskt med trådlös överföring. Det finns tillbehörssatser med infrarödsändare (IR) som kopplas till spelarens ljudutgång och skickar ljudet till obegränsat antal hörlurar - som givevis måste vara försedda med IR-mottagare. En sådan sats med två lurar kostar cirka 700 kronor.

Björn Bergman

ANNONS EXTERN LÄNK

Se över dina möjligheter till ett lån: Ansök om upp till 600 000 kr utan säkerhet genom Lendo.

Lendo

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar