Collin i topp - på norska kraschligan

Bilar

"Mina krockar har alltid skett i högriskbilar"

En ny undersökning visar att Citroën är den bil som är inblandad i flest krockar, tätt följd av BMW och Audi.

Förklaringen sägs vara att aggressiva, jäktade förare väljer motorstarka, snabba bilar av just de här fabrikaten.

BMW och Audi stämmer bra in på hetsiga förare, men Citroën förknippas snarare med flegmatiska, lite konstnärliga och kanske intellektuella typer.

– Jo, hög risk är inte det man förknippar med tillbakalutad fransk komfort. Kanske är vårt statistiska underlag lite för dåligt när det gäller Citroën, säger trafiksäkerhetsforskaren Tore Vaaje på Gjensidige NOR till Oslotidningen Dagbladet som publicerade undersökningen i går.

Ju starkare motor ?

När det gäller BMW och Audi är bolaget säkrare på sin sak. År efter år visar statistiken att ju större modeller och ju starkare motorer, desto fler olyckor.

– Det är bilar med hög komfort och fina köregenskaper men ägarna är jäktade och har alltid bråttom, även bakom ratten.

– De som kör Mercedes, fortsätter Tore Vaaje, är lugnare människor, och tio år äldre än BMW- och Audi-ägarna. Mercedes klarar sig också betydligt bättre i statistiken.

Volvo – den säkra

Undersökningen bekräftar dessutom att Volvo är den säkra, omtänksamma bilen för familjen som vill vara trygg. Volvo ligger bäst till i tabellen, om man undantar uddamärket Chevrolet där man också kan misstänka ett bristfälligt statistiskt underlag.

Bolaget visar också att krockar i korsningar och påkörning bakifrån är de vanligaste olyckorna.

Mitt eget, högst personliga, statistiska material är om möjligt ännu tunnare än det norska försäkringsbolagets men det stämmer väl överens med rapporten.

Mina krockar har alltid skett i norrmännens högriskbilar.

Helgarderingar

En gång krockade jag i min Citroën i en korsning. En annan gång körde jag in i en bil bakifrån med en Hyundai. Två riktigt norska helgarderingar alltså. En gång sladdade jag av vägen med en BMW och en gång välte jag med en Mercedes.

Att jag kraschade en cd-spelare i en Audi genom att pressa in två skivor i facket som var gjort för en enda skiva räknas väl inte?

Robert Collin

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor. Gör det bara.

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar